Društvo

Istražuje se radioaktivno curenje u Temišvaru dok se čeka dekontaminacija: Ima li razloga za zabrinutost u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2024

-

19:01

Istražuje se radioaktivno curenje u Temišvaru dok se čeka dekontaminacija: Ima li razloga za zabrinutost u Srbiji?
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Dvorište Intituta za radijacionu higijenu u Temišvaru koje pripada Upravi za javno zdravlje, u kojem je 21. februara detektovano povećanje nivoa radijacije i gde je pronađen radioaktivni materijal, sada je obezbeđeno i sledi dekomtaminacija ovog područja, prenose rumunski mediji. 

Nadležni su saopštili da se dekontaminacijom sada bavi specijalizovana firma, kao i da je nivo opreza i dalje na određenom nivou. Takođe, uzeti su svi neophodni uzorci, a policija trenutno istražuje na koji način nije ispoštovan režim koji podrazumeva rukovanje radioaktivnim materijalom, piše protal stirileprotv

Takođe, kako piše portal aktual24., koji se poziva na izovre sa lica mesa, postoji sumnja da je radijacija curila iz magacina u dvorište Insituta. Kako podsečaju, tamo je pre nekoliko godina bio uskladišten radioaktivni otpad, pa je zbog toga upitno koliko dugo ovakvo curenje traje.

profimedia

 

Sa druge strane, prva merenja koja su sproveli specijalisti su pokazala da opasnost za rumunsko stanovništvo ne postoji, i pored činjenice što se na pola kilometra od kontaminiranog područja nalazi jedno od najvećih porodilišta u gradu. Rumunski Inspektorat za vanredne situacije saopštio je jeidno da nije bilo kontaminiranih osoba i da nema opasnosti.

Međutim, osim vesti da je reč o lokalnom incidentu, nadležni u Rumuniji još uvek nisu saopštili koja je tačno supstanca iscurela, kao i koliko ona zapravo može da bude opasna. Nije poznato ni kako i kada se sve to dogodilo i koliko dugo je trajalo.

Šta je sa Srbijom?

Temišvar je inače peti grad po veličini u Rumuniji, a od Beograda je udaljen oko 150 kilometara. Kako su iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije objasnili za Euronews Srbija, njihov posao je da konstantno prate nivo radioaktivnosti u životnoj sredini Srbije, ali i u celoj Evropi. S tim u vezi, navode, nije im promakla i vest o dešavanjima u Rumuniji, pa su zbog toga odmah i reagovali.

"Osim rezultata koji nam daju informaciju o nivou radioaktivnosti u Srbiji, preko evropske mreže za razmenu podataka o monitoringu radioaktivnosti, EURDEP, pratimo nivo radioaktivnosti na širem području, ne samo kod nas. Preko sistema Međunarodne agencije za atomsku energiju za obaveštavanje o vanrednim događajima Direktorat  je u mogućnosti da dobije i informacije o radiološkim ili nuklearnim akcidentima van teritorije naše zemlje", navode oni.

Kako dodaju, zbog toga su uvek u pripravnosti da regauju ukoliko merne jedinice detektuju neku kontaminaciju. 

profimedia

 

"Ukoliko bi došlo do nuklearnog ili radiološkog akcidenta prilikom koga bi došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu, reagujemo u skladu sa svojim nadležnostima i na osnovu svih raspoloživih informacija procenjujemo nastalu situaciju i nakon čega se predlažu mere zaštite koje bi se sprovodile na teritoriji naše zemlje", objasnili su.

Što se konkrento tiče Srbije, a u vezi sa curenjem radioaktivnog materijala u Temišvaru, naveli su u svom saopštenju da nisu uočili povećanje radioaktivnosti.

"Automatske merne stanice kod nas nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti. Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost", navodi se u njihovom saopštenju.

Udovičić: Međunarodna saradnja ključna kada dođe do ovakvih ili sličnih događaja

Profesor sa Instituta za fiziku u Beogradu dr Vladimir Udovičić potvrdio je za Euronews Srbija da je u ovakvim slučajevima važno da se odmah reaguje, ali i da je neophodno i da se Rumunija što pre izjasni o detaljma ovog incidenta.

"U skladu sa složenosti situcije, oni su dužni da obaveste sve nadležne institucije u svojoj zemlji o događaju, a da nakon toga oni dostave sve podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču, koja je inače agenicja pri UN. Postoje protokoli koji svakako mora da se poštuju i da zemlje u okruženju budu informisane o svemu šta se dešava. Važna je vest da je u pitanju, kako su naveli incident koji je lokalnog karaktera, pa tu zavisi kakav je protkol u zavisnosti od zemlje do zemlje, ali svakako mora da se zna šta dalje", kaže dr Udovičić.

Što se praćenja situacije oko ovog pitanja tiče, u Srbiji je, potvrđuje i on, nadležan Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost.

"Reagovanja su slična kao kada su zemljotresi u pitanju. Postoji skala tih akcidenata, i kada se utvrdi o čemu se radi, koliko može da bude opasno zna se onda kako da se postupa dalje. Svakako pre svega treba obezbediti mesto nesreće i uraditi dekontaminaciju, a onda postupati dalje u zavisnosit od podataka do kojih se dođe", objašnajva.

Što se Srbije tiče, Udovičić kaže da je važna prvobina informacija - da je u pitanju lokalni karakter i da je važno da se sada prti hoće li merne stanice da reguju na nešto. Dobro je, kaže, što se do sada to nije desilo.

profimedia

 

"Na osnovu pisanja medija, deluje mi da će to i ostati na lokalnom nivou, ali naravno da je važno da se u narednim danima prati situacija. Sada je kod nas sve na nivou praćenja. Dobra vest je da naše merne stanice nisu uočile ništa što bi ukazalo na problem i to je prva stvar koju naši treba da isprate. Prvo se postavlja pitanje, šta ako nešto od tih radioaktivnih materija dospe u atmosferu? Ukoliko se nađe u atmosferi, onda meteouslovi određuju njegovo kretanje. Zbog toga upravo i postoje merne stanice koje kontrolišu sve ovo, i one služe za ranu najavu akcidenata ukoliko do njega dođe", objasnio je.

Udovičić navodi da je i međunarodna sradnja ključna i da se na godišnjem nivou određuju obuke koje zemlje mora da prolaze i da shodno različitim situacijama znaju kako da reaguju.

"Postoje te vežbe gde se simulira neki akcident. Obično se uzme neka nuklearna elektrana pa se vežba regaovanje ako bi došlo do nečega. Na primer ako dođe do akcidneta nekog u kom pravcu bi se taj oblak kretao i kakvi su meteorloški uslovi. Shodno tome, kako bi svaka zemlje onda trebalo da reaguje. Razrađeni su brojni scenariji ukoliko bi nešto ukazalo na neku opasnost", objasnio je on.

Komentari (0)

Srbija