Društvo

"Danas Predić, sutra neka druga": Održan protest nastavnika u Zrenjaninu zbog najave gašenja škole "Uroš Predić"

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/02/2024

-

14:29

"Danas Predić, sutra neka druga": Održan protest nastavnika u Zrenjaninu zbog najave gašenja škole "Uroš Predić"
"Danas Predić, sutra neka druga": Održan protest nastavnika u Zrenjaninu zbog najave gašenja škole "Uroš Predić" - Copyright Milan Galić

veličina teksta

Aa Aa

U Zrenjaninu je danas održan protestni skup zaposlenih u Hеmijsko-prеhrambеnoj i tеkstilnoj školi "Uroš Prеdić", jer je lokalna samouprava donela elaborat o njenom gašenju. Njima su se pridružile kolege iz drugih gradova.

Jednoglasni su u stavu da se "mora poštovati zakon", da lokalna samouprava ne može da gasi obrazovne ustanove. Pozvali su sve nastavnike u Srbiji da stanu u odbranu škole "Uroš Predić", jer su, kako kažu, danas oni u problemu, a sutra može biti bilo koja druga škola.

Skup je počeo u 12 sati ispred Kulturnog centra, odnosno Školske uprave Zrenjanin. Zatim su se okupljeni prošetali do Gradske uprave u Zrenjaninu.

Nastavnicima su se pridružili učenici i roditelji, ali i kolege iz gradova u Srbiji. Bilo je nastavnika iz Beograda, Niša, Vršca, Uljme.

"Ako pustimo da na ovaj način lokalne samouprave počnu da zatvarajaju škole, onda je pitanje šta će se dalje dešavati. Može nekom danas-sutra da padne na pamet da ugasi školu u Kruševcu, Nišu pa da opet imamo problem. Moramo da poštujemo Zakon, i moramo da brinemo o zaposlenima i o deci", rekao je za Euronews Srbija Zvonimir Jović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata.

Zahtevi sa skupa

Sa skupa je zatraženo da se poštuje plan upisa u školu "Uroš Predić", da se poštuje Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se poštuje preporuka koju je dalo Ministarstvo prosvete, a u vezi sa upisom.

Milan Galić

 

"Ono što je krucijalno da je AP Vojvodina jedina nadležna za mreže škola u Vojvodini, nijedna lokalna samouprava ne može da gasi škole po svom nahođenju", naveo je Jović i dodao da za školu "Uroš Predić" ima mnogo boljih rešenja od onog koji je ponudila lokalna samouprava. 

Kako kaže, činjenica je da ta škola ima mali broj učenika, da je svake godine diskutabilno da li će upisati odobrene smerove.

"Međutim, činjenica je i da postoji nešto što se zove Zakon i po Zakonu svi treba da postupamo. Nećemo dozvoliti da se ugasi jedna škola, kako je to lokalna samouprava zamislila", rekao je on.

Inače, Grad Zrenjanin doneo je elaborat o mreži škola u tom gradu po kome je predviđeno gašenje škole "Uroš Predić", odnosno da se obrazovni profili iz te škole pripoje Medicinskoj, Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u tom gradu. Poslednju reč treba da da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. 

Interesantno je da zaposleni, ali ni uprava u Prediću nisu znali da se radi elaborat o mreži škola za Grad Zrenjanin. Samo ih je neprijatno iznenadio dopis iz lokalne samouprave na početku drugog polugodišta da im Grad Zrenjanin nije dao saglasnost na predloženi Plan upisa đaka u školskoj 2024/2025. godini.

Milan Galić

 

U dopisu, koji je potpisao gradonačelnik Simo Salapura, navodi se da je odluka doneta u cilju optimizacije, odnosno usklađivanja veličine školskog prostora i broja učenika.

Kako je sve počelo

U školi "Uroš Predić" kažu da su bili zatečeni dopisom, da nisu znali da se radi elaborat o novoj mreži škola u Zrenjaninu, da nisu konsultovani. Tražili su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i na sastanku im je rečeno da će svi obrazovni profili biti raspoređeni u ostale tri srednje škole u Zrenjaninu i da će svi nastavnici biti zbrinuti. Zgrada škole pripala bi Tehničkoj školi.

Milan Galić, predstavnik sindikata u toj školi rekao je ranije za Euronews Srbija da je sve počelo kada su kao dobri domaćini otvotili vrata Tehničkoj školi iz Zrenjanina, koja je imala probleme zbog prokišnjavanja krova.

Milan Galić

 

"Njihova škola već deset godina nema dozvolu za rad, jer ima azbestne zidove koji su štetni po zdravlje. Prošle godine je bila oluja, krov im je počeo da prokišnjava. Mi smo kao dobre komšije i dobri domaćini pomogli im i oni su došli u našu zgradu. Potpisali smo sporazum da oni prvo polugodište idu pre podne, a mi popodne, da bi se na polugodištu zamenili. To je overeno u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Sve je funkcionisalo do decembra, kada su došli sa zahtevom da se napravi aneks sporazuma kako bi oni i drugo polugodište išli pre podne. Na to nismo pristali", ispričao je Galić.

Tvrdi da je tada direktor škole pozvan u opštinu, gde mu je sugerisano da će "uskoro plan upisa", ali da on nije znao šta bi to moglo da znači za školu. Onda je "hladan tuš" stigao iz Grada 25. januara da ne daju saglasnost za upis đaka u prvi razred.

Komentari (0)

Srbija