Društvo

Niko ne razmišlja o posledicama: Opasan trend među mladima, kombinacija energetskih pića, alkohola i droge

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/03/2024

-

16:00

Niko ne razmišlja o posledicama: Opasan trend među mladima, kombinacija energetskih pića, alkohola i droge
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Energetska pića sve su popularnija među mladima, ali i decom u Srbiji. Često se na ulici mogu videti osnovci sa limenkom tog pića u rukama. Ne koštaju previše, u slobodnoj su prodaji, tako da za džeparac deca mogu da ih kupe. Nisu svesni kakve to posledice može imati na njihovo zdravlje. Čak ni roditelji u tome ne vide poseban problem.

Lekari upozoravaju da energetska pića sadrže velike koncentracije kofeina, a često i teanin, šećer, što sve zajedno može biti štetno za zdravlje ako se konzumira u velikim količinama. Čak mogu dovesti i do iznenadne srčane smrti. Rumuniju je ovih dana potresla smrt dva tinejdžera. Obojica su bili sportisti i samo su se srušili nakon treninga. Sumnja se da su prethodno popili energetsko piće.

Proizvođači energetskih pića koriste agresivne marketinške metode i promovišu ih kao proizvode koji pružaju dodatnu energiju, povećavaju budnost, čak da poboljšavaju i mentalne sposobnosti. Mladim ljudima i deci to zvuči veoma privlačno.

Posebno je opasna kombinacija energetskih pića sa alkoholom i drogom, što je danas postao trend kod mladih. Lekari kažu da sve češće u ordinacijama viđaju mlade koji imaju krizu svesti, pa čak i epi napade zbog ovakvih "koktela".

Iznenadna smrt

Prof. Branislav Milovanović, internista-kardiolog upozorava da je opasna preterana upotreba energetskih pića, a u kombinaciji sa alkoholom i drogom može dovesti do iznenadne srčane smrti.

"Imao sam mlade pacijente koji dolaze zbog krize svesti, čak imaju i epi napade jer su pili energetska pića. Posebno je opasna kombinacija energetskih pića sa alkoholom ili narkoticima, a to mladi danas često koriste. U takvim situacijama može doći do oštećenja na kardivaskularnom sistemu i iznenadne srčane smrti", kaže Milovanović za Euronews Srbija.

profimedia

 

Upozorava da su energetska pića posebno opasno za decu, zapravo organizam koji je u razvoju.

"Muči se bukvalno čitav organizam - kardiovaskularni sistem, srce, dolazi do aritmija. Naročito je opasno ukoliko ste ranije imali neki srčani problem. Deca i mladi sa srčanim smetnjama nikako ne bi smeli da piju energetska pića", objašnjava on.

Poznato je da energetska pića sadrže ogromne koncentracije kofeina. Jedna limenkata tog pića sadrži od 75 do 200 miligrama kofeina. Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA definisala da je bezbedno za decu da uzmu tokom dana 3 miligrama kofeina na kilogram telesne težine. Za odrasle je bezbedno da uzmu odjednom 200 miligrama kofeina. 

Počano dejstvo kofeina

Treba napomenuti da kofeina ima u malim količinama u čokoladicama, zatim u pojedinim gaziranim sokovima, kafi, a najviše u energetskim pićima.  Primera radi, jedna espreso kafa sadrži oko 100 miligrama kofeina ili domaća kafa oko 50 miligrama kofeina. Ukoliko dete popije energetsko piće isto je kao da je popilo odjednom četiri domaće kafe.

Ukoliko energetsko piće sadrži supstancu L- teanin, ona dodatno pojačava dejstvo kofeina, što može dovesti do povećane razdražljivosti, nesanice i drugih nuspojava povezanih s kofeinom. Stoga je energetske napitke koji sadrže ovu kombinaciju uvek treba piti umereno i uvek imati svest o potencijalnim rizicima.

U Hrvatskoj i Sloveniji nedavno je sa tržišta povučeno energetsko piće "prime", jer sadrži ovu kombinaciju - kofein i L-teanin.

profimedia

 

Inače, L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u čajevima, posebno zelenom čaju, i ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi. Pojedina istraživanja pokazuju da L-teanin može pomoći u smanjenju subjektivnog stresa, poboljšanju kognitivnih performansi, poboljšanju kvalitete sna i da ima zaštitne efekte protiv hroničnih bolesti.

Kada se konzumira umereno kofein ne izaziva neželjene reakcije. Trovanje kofeinom se najčešće javlja u dozama većim od 400 miligrama dnevno kod odraslih i iznad 100 miligrama dnevno kod dece. 

Prvi znaci trovanja su bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje. Mogu se javiti i ubrzan ili nepravilan rad srca, povišen krvni pritiska, uznemirenost, nesanica, glavobolja, drhtanje.

Kofein ima i diuretični efekat - pojačava izbacivanje vode iz organizma što može dovesti do dehidratacije.

Komentari (0)

Srbija