Društvo

Upozorenje RHMZ na vremenske nepogode: Nakon toplotnih talasa i ekstremnih vrućina stiže zahlađenje, ali samo na kratko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2021

-

07:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kratak predah od burnih dešavanja na Balkanskom poluostrvu. Nakon toplotnih talasa i ekstremno visokih temperatura naše područje danas će biti na udaru oluja sa jakim vetrovima, pljuskovima, gradom i grmljavinom, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije ponovo je aktivirao najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm koji će biti upaljen za istočnu i jugoistočnu Srbiju na visoku temperaturu. U ostalim predelima biće aktiviran žuti i naradzasti koji će upozoravati na grmljavinu i kratkotrajne pljuskove.

"Oko 9-10 sati ujutru očekujemo prve grmljavine, tada će početi da duva i jak, povremeno i olujan jugozapadni vetar kao najava da nam stiže promena vremena. Osim vetra, na promenu nam ukazuje i temperaturna mapa. Naime, najtopliji dan uvek je pred samu promenu vremena", objasnila je Lazarević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Maksimalna dnevna danas kretaće se od 27 stepeni u Vojvodini, do 36 stepeni Celzijusa koliko će biti na Kosovu i Metohiji. U narednim satima vreme će biti promenljivo oblačno, sparno i sve nestabilnije, dodala je Lazarević.

"Prve kišne kapi praćene grmljavinom očekuju se u drugom delu dana. U večernjim satima na severu zemlje biće i kraćih vremenskih nepogoda. Na sreću, nestabilnost će trajati kratko.
Još po koji letnji pljusak moguć je u petak, kada će između ostalog biti i najsvežije. Od vikenda razvedravanje, više sunca i više dnevne temperature", istakla je Lazarević.

Za sve one koji planiraju vikend negde van grada, u prirodi, bez brige, kako dodaje, kiše neće biti. Očekuje se prijatna letnja temperatura od 30 do 35 stepeni Celzijusa.

Komentari (0)

Srbija