Društvo

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Venci na mestu na kom je izvršen atentat, veliki broj građana na groblju

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

10:23

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Venci na mestu na kom je izvršen atentat, veliki broj građana na groblju
Godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Venci na mestu na kom je izvršen atentat, veliki broj građana na groblju - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na godišnjicu ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića, sveće su na grobu Đinđića na Novom groblju u Beogradu zapalili član obezbeđenja pokojnog premijera Milan Veruović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, nekadašnji premijer Zoran Živković, kao i veliki broj građana.

Premijerka Ana Brnabić i članovi vlade položili su vence na mestu na kom je izvršen atentat na nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića pre 21 godine.

Pored premijerke polaganju venaca su prisustvovali i članovi i ministari Ivica Dačić, Goran Vesić, Jelena Begović, Mihailo Jovanović, Danica Grujičić, Jelena Tanasković, Tomislav Momirović, Miloš Vučević, Aleksandar Martinović, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Žigmanov i drugi članovi vlade.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Đinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine, na ulazu u zgradu vlade, a tada je imao 50 godina. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i jedna od ključnih ličnosti političkih promena 2000. godine.

Supruga Ružica i sin Luka položili cveće na grob Zorana Đinđića

Supruga bivšeg premijera Zorana Đinđića, Ružica Đinđić i sin Luka položili su danas cveće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu povodom 21. godišnjice od ubistva.

Na godišnjicu ubistva, koje se desilo 12. marta 2003. godine, sveće su na grobu Đinđića zapalili prethodno i član obezbeđenja pokojnog premijera Milan Veruović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, nekadašnji premijer Zoran Živković, kao i veliki broj građana.

Sveće su zapalili i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, kao i funkcioneri te partije Marinika Tepić i Borko Stefanović, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i drugi.

Ministri i članovi vlade premijera Zorana Đinđića položili su danas vence na mestu gde je pre 21 godinu na njega izvršen atentat. Oni su vence položili oko 12.25 časova, u vreme kada se desilo ubistvo ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova za vreme Đinđićeve vlade, Zoran Živković, koji je posle ubistva postao premijer, rekao je novinarima da je Srbija pre 21 godinu ostala bez čoveka koji je unapredio Srbiju.

"Prošla je 21 godina, Srbija je bez čoveka koji je dok je mogao i dok je bio živ pomerio Srbiju 10, 15, 20 godina unapred, a onda je taj progres koji je započet 5. oktobra, zaustavljen evo ovde. Sa dva metka, i ta dva metka su zaustavila Srbiju. Da je Zoran imao sreću, da je koncept obezbeđenja bio bolji, danas bi Srbija već 10 godina bila u EU", ocenio je Živković.

Tanjug/Rade Prelić

 

On smatra i da bi Srbija bila jedna od boljih zemalja članica EU, kao i da se mnogima to nije dopadalo.

"Tada 2003. neki su izeli oružje i po naređenju, molbi ili su plaćeni zaustavili su Srbiju. To da Zorana nema oseća svaka porodica i svaki građani Srbije", dodao je on.

Vence su ipred zgrade vlade ranije danas položili i predstavnici Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović, Biljana Đorđević i drugi predstavnici ovog pokreta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija