Politika

Lutovac: Radimo na okupljanju svih opozicionih stranaka koje žele promene

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2023

-

14:30

Lutovac: Radimo na okupljanju svih opozicionih stranaka koje žele promene
Lutovac: Radimo na okupljanju svih opozicionih stranaka koje žele promene - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas, na sednici glavnog odbora Demokratske stranke, da je ova cela nedelja bila posvećena Zoranu Đinđicu i da Demokratska stranka radi na okupljanju svih opozicionih stranaka u Srbiji koje žele suštinske promene u državi i društvu. 

"Politika usmerena ka evropskim integracijama, stvaranju društva pravde i vraćanje odgovornosti u politiku, to danas radi DS", rekao je Lutovac i dodao da su se svi ove nedelje bez mnogo patetike podsetili šta nas, prema njegovim rečima, povezuje sa Đinđićem.

On smatra da je važno razdvojiti Đinđicevo delovanje u opoziciji i u vladi.

"One probleme koji su postojali u opoziciji, uspeo je da reši u onako rascepkanoj opoziciji, a građani su želeli promene. Zoran je uspeo da inicira i uspe u okupljanju političkih stranaka na jedno mesto i da pokušaju da artikulišu tada većinsko raspoloženja za promene", podsetio je Lutovac okupljene na sednici glavnog odbora Demokratske stranke. 

Govoreći o pokojnom premijeru i predsedniku DS, Lutovac je istakao da Đinđic na čelu vlade nije bio političar od najvećeg poverenja i da je uspeo da napravi tim za suočavanje sa problemima.

Kako je naglasio Lutovac, Đinđic je napravio vladu koja je bila prva prava reformska i demokratska vlada u Srbiji i koja je došla nakon, prema njegovim rečima, pustinje nastale devedesetih godina.

"Uveo je red u sistem i krenuo sa dubokim reformama sa svešću o nepopularnosti", nastavio je aktuelni predsednik demokrata.

Kako je naglasio, DS je formulisala svoje ciljeve, a to su uređena država sa vladavinom prava u kojoj se neguju pravosuđe, slobodni mediji, institucije i koja ima slobodne izbore. 

"Društvo, pravda u društvu, pomoći onima kojima je potrebno da opstanu u surovom svetu", nastavio je Lutovac govoreći o ciljevima DS i dodao da je posle Đinđica evropski put opšte mesto i da ko god je dolazio posle njega, kako je istakao, nije dovodio u pitanje evropski put Srbije.

Kako bi opisao politiku pokojnog premijera, Lutovac je iskoristio dva naslova koja nose Đinđiceve knjige, a to su "Srbija između istoka i zapada" i "Jugoslavija nedovršena država".

On je je rekao da ta dva naslova najbolje dočaravaju srpsku politiku prethodnih godina.

"Danas nažalost imamo podršku stabilokratiji od strane naših zapadnih partnera. Ne možemo imati dugoročnu stabilnost bez demokratije vladavine prava i slobodnih medija", izjavio je predsednik DS na današnjoj sednici glavnog odbora stranke.

 

Komentari (0)

Srbija