Društvo

Pod lupom Pravilnik o ocenjivanju: Šta su psiholozi i pedagozi dogovorili na sastanku sa Ministarstvom prosvete

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/03/2024

-

18:04

Pod lupom Pravilnik o ocenjivanju: Šta su psiholozi i pedagozi dogovorili na sastanku sa Ministarstvom prosvete
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završen je sastanak predstavnika Ministarstva prosvete sa školskim psiholozima i pedagozima, koji su zatražili da se iz Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju povuče "sporni deo" koji se odnosi na rad stručnih službi.

Na sastanku je zaključeno da će se tokom drugog polugodišta pratiti primena Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnoj školi i primena Pravilnika za ocenjivanje učenika u srednjoj školi, kao i da će Ministarstvo prosvete prikupljati povratne informacije o primeni ovih podzakonskih akata iz škola, ali i od strukovnih udruženja, kako bi se sagledali rezultati i efekti primene novih propisa, a odluka bila u najboljem interesu učenika i zaposlenih.

S obzirom da ova strukovna udruženja školskih psihologa i pedagoga nisu bila članovi radnih timova za izradu ovih podzakonskih akata, na sastanku je dogovoreno da ubuduće budu neizostavni deo radnih grupa za izradu propisa koja se odnose na proces obrazovanja i vaspitanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvete

"Prikupljaćemo povratne informacije i mi i Ministarstvo prosvete. Dogovoreno je da se nakon određenog vremena ponovo sastanemo i da vidimo kakvi su efekti pravilnika", rekla je za Euronews Srbija psiholog Branka Tišma, koja je učestvovala na današnjem sastanku.

Kako je dodala, dogovor je i da predstavnici psihologa i pedagoga budu neizostavni deo svih radnih grupa koje rade na izmenama pravilnika i zakona. 

Buru u javnosti izazvao je član 5, Pravilnika o ocenjivanju koji propisuje da većina roditelja učenika jednog odeljenja, ukoliko nije zadovoljna radom nastavnika, može protiv njega podneti žalbu školi. To isto važi i ukoliko roditelji nisu zadovoljni radom pedagoga i psihologa.

Glas protiv te "sporne odredbe" podigli su zaposleni u školama, preko pojedinih sindikata, predstavnici stručnih službi, ali i Društvo direktora Srbije. Nastavnici smatraju da je to još jedan korak ka daljoj degradaciji prosvete.

Oni koji su radili na izradi Pravilnika navode da su ovim želeli da se definišu jasne procedure kako roditelji mogu da podnesu žalbu na rad nastavnika, ali i psihologa i pedagoga. Tvrde da su do sada škole, ali i inspekcija Ministarstva prosvete zatrpavane anonimnim prijavama. 

Da bi ipak moglo da dođe do preispitivanja Pravilnika o ocenjivanju najavila je prethodnih dana ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

"Izmene ovog dokumenta ili njegovo povlačenje, ako narušava dignitet nastavnika, nisu nikakva katastrofa", rekla je Đukić Dejanović i dodala da će povlačenju ili izmeni Pravilnika još jednom razgovarati sa svima sa kojima je razgovara tokom pripreme dokumenta, a to su četiri reprezentativna sindikata i Društvo direktora Srbije, za koje tvrdi da nisu imali primedbe na sadržaj dokumenta.

Šta je sporno u Pravilniku o ocenjivanju

Inače, sporni član 5. Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju kaže "u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju, škola sprovodi proceduru u kojoj se utvrđuje njegova odgovornost i preduzimaju se odgovarajuće mere".

profimedia

 

Zapravo, nezadovoljni roditelji radom nastavnika ili stručnih službi (psihologa i pedagoga) obraćaju se dopisom odeljenjskom starešini preko svojih predstavnika u Savetu roditelja. Odeljenski starešina o tome obaveštava nastavnika, nadležno stručno veće i direktora.

Nastavnik, psiholog ili pedagog, na čiji rad je uložena primedba, se izjašnjavaju, ispituju se navodi, a zatim stručno veće dostavlja svoje mišljenje direktoru. On zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom škole razmatra mišljenje i donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju primedbi roditelja.

Na sastanku u Ministarstvu prosvete su danas bili predstavnici Društva psihologa Srbije, Pedagoškog društva i Aktiva psihologa i pedagoga.

Aktiv psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Srbije ranije je zatražio od Ministarstva prosvete da povuče član 5 u Pravilniku o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, poručujući da će se u suprotnom obratiti Ustavnom sudu kako bi se procenila zakonitost ovog dokumenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija