Društvo

Dva dana uoči dolaska proleća: Promenljivo oblačno uz kišu, temperature danas do 19 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/03/2024

-

07:31

Dva dana uoči dolaska proleća: Promenljivo oblačno uz kišu, temperature danas do 19 stepeni Celzijusa
Euronews/Ljiljana Gradinac - Copyright Euronews/Ljiljana Gradinac

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, na severu suvo, a u ostalim krajevima sredinom dana i posle podne ponegde sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskom, na visokim planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

"U danu pred nama smenjivaće se sunce i oblaci. Sredinom dana moguća je i slaba kiša u Šumadiji. Kasno uveče i u toku noći jače naoblačenje zahvatiće Srbiju i planinama doneti nove količine snega", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako je objasnila, tu promenu vremena najaviće nam i sve jači vetar južnog pravca, koji u Srbiji ima efekat fena. Zahvaljujući fenskom vetru, temperatura će biti daleko iznad proseka. U najtoplijem delu dana kretaće se od 15 do 19 stepeni u hladu.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, sredinom dana i posle podne sa slabom kratkotrajnom kišom.

Vetar slab i umeren, severozapadni, a temperature će biti od 5 do 16 stepeni.

Proleće počinje u sredu u 04.06 

Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer Bošković''. 

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u 05.40, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajeti 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta. 

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković''.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija