Društvo

Posle smrti zatvorenika, suspendovan upravnik KPZ Padinska Skela i još 10 zaposlenih

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

16:24

Posle smrti zatvorenika, suspendovan upravnik KPZ Padinska Skela i još 10 zaposlenih
Posle smrti zatvorenika, suspendovan upravnik KPZ Padinska Skela i još 10 zaposlenih - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je danas suspendovala i udaljila sa posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj Skeli) Vladimira Bukvića i još 10 zaposlenih, zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti prekršajno kažnjenog S.B. 4. februara u ovom zavodu.

Kako se navodi, tadašnji upravnik Bukvić odmah je u februaru bio smenjen što je bio prvi korak ka vođenju efikasne unutrašnje kontrole kako ne bi mogao da utiče na druge zaposlene u Zavodu, što je glavni preduslov da se inspekcijski nadzor Uprave sprovede neometano.

Inspektori tog odeljenja su radili na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja tako da je istraga išla u više pravaca kako bi se utvrdila odgovornost svih državnih službenika.

"Zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da je Bukvić nezakonito i nepravilno sprovodio rad u Zavodu, zbog čega je danas suspendovan i udaljen sa posla i protiv istog je pokrenut postupak daljeg utvrđivanja odgovornosti", navodi se u saopštenju.

"Hitni disciplinski postupci"

Uprava podseća da je u februaru hitno pokrenula disciplinske postupke protiv sedam službenika ovog zavoda zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti, a konačnim nalazom nadzora je utvrđena osnovana sumnja za težu povredu radne dužnosti za ukupno 11 zaposlenih.

Uprava je o svim svojim saznanjima odmah u februaru obavestila nadležno javno tužilaštvo koje je na osnovu dobijenih saznanja od Uprave pokrenulo istragu protiv tri prekršajno kažnjena lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo teško ubistvo.

profimedia

 

Takođe, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je u četvrtak nalog policiji da izvrši neophodne provere u pravcu utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti u radnjama trojice zaposlenih u Službi za obezbeđenje KPZ "Padinska Skela", kao i medicinskog tehničara u tom zavodu.

Standardi i preporuke

Kako se ističe, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u zavodima primenjuje sve svetske standarde koji se odnose na bezbednost lica lišenih slobode te naglašavamo da se ovaj slučaj može tretirati kao usamljen.

U okviru sistema više od 4.000 ljudi posvećeno brine o bezbednosti lica lišenih slobode.

Uprava, takođe, podseća u saopštenju da aktivnosti u sistemu krivičnih sankcija imaju jasne procedure, smernice i međunarodni monitoring i da su u martu prošle godine srpske zatvore obišli predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka koji je u izveštaju naveo da je "većina pritvorenika pozitivno govorila o načinu na koji se prema njima postupalo od strane pritvorskog osoblja.

Kako se naglašava, sve preporuke ovog Komiteta se primenjuju kako bi se unapredio rad zatvora kroz koje se na godišnjem nivou otpusti i primi od 20.000 do 25.000 ljudi.

"Da se zatvori u Srbiji godinama unazad svrstavaju u izveštajima Saveta Evrope u sigurne i bezbedne govori i činjenica da se u protekle tri godine nije desio nijedan slučaj ubistva", piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija