Društvo

Obeleženo 75 godina postojanja i rada "Prve petoletke" u Trsteniku

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

14:29

Obeleženo 75 godina postojanja i rada "Prve petoletke" u Trsteniku
Obeleženo 75 godina postojanja i rada "Prve petoletke" u Trsteniku - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović prisustvovao je danas svečanosti povodom 75 godina postojanja i rada preduzeća "Prva petoletka Trstenik - namenska" u Trsteniku koji je podsetio na bogatu istoriju tog preduzeća, na koju su, kako je rekao, ponosni kako zaposleni, tako i Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije.

Tom prilikom je potpisan Ugovor za nabavku daljinski kontrolisane zemaljske besposadne platforme "miloš v2", koji je u ime Ministarstva odbrane potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić i generalna direktorka "Prva petoletka - namenska" Anđelka Atanasković u ime tog preduzeća, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Starović je na početku obraćanja preneo čestitke i pozdrave potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića rukovodstvu i zaposlenima "Prve petoletke" povodom značajnog jubileja i podsetio na bogatu istoriju tog preduzeća, na koju su, kako je rekao, ponosni kako zaposleni, tako i Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

"Sa ponosom se sećamo vremena kada je "Prva petoletka" bila gigant industrije ne samo u okvirima nekadašnje Jugoslavije, već i u širim okvirima Evrope, pa i sveta sa 11 hiljada zaposlenih. Brojna su dostignuća koja su tada ostvarena", rekao je Starović.

Starović je dodao da ono što ostaje na ponos budućim naraštajima jeste važna uloga kompanije u regulisanju hidrosistema "Gazivode" - brane i hidroelektrane, znajući kolika je važnost tog hidrosistema danas, kao i presudna uloga u podizanju kupole na Hramu Svetog Save na Vračaru.
On je podsetio da je tokom NATO agresije 1999. godine to preduzeće došlo u veoma tešku situaciju i sam njegov opstanak je bio doveden u pitanje.

"Uspeli ste da prebrodite to teško vreme, da očuvate znanje i iskustvo što se pokazalo najvažnijim da se u poslednjih desetak godina polako oporavite i da predstavljate ono što jeste danas, a to je stub industrije, ne samo Trstenika već i čitavog Rasinskog okruga, pa i naše države", rekao je Starović.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

On je naglasio da je Srbija ponosna na namensku i stoji uz nju i stajaće i u narednom periodu.

"Verujem da oko 12 miliona evra koliko je uloženo u poslednjih desetak godina iz budžetskih sredstava Republike Srbije nije mali iznos i da je omogućio da poslovanje bude stabilno. Želim da vas zamolim da očuvate ove dobre i pozitivne rezultate koji su od presudne važnosti i za čitav lanac odbrambene industrije Srbije, za Vojsku Srbije i za našu zemlju u celini", poručio je Starović poželevši još mnogi uspeha u radu u godinama koje dolaze.

Atanasković: Vraćamo se u kolosek nekadašnje slave

Direktorka "Prve petoletke" Anđelka Atanasković povodom jubileja istakla je da je preduzeće u poslednjih 10 do 12 godina uspelo da se vrati u kolosek nekadašnje slave.

"Računam da će mladi da nastave ovim putem i da jednog dana mogu da se pohvale da su i oni doprineli ovom gradu i ovoj fabrici i da isto kao i mi svoje porodice izdržavaju, svoju decu školuju i da nastave tu tradiciju", rekla Atanasković.

On je rekla da joj je drago što su danas u preduzeću "Prva petoletka" plate na republičkom nivou i da preduzeće nema dugovanja.

"Mnogo smo radili na fabrici i na uslovima života i rada zaposlenih i nastavićemo sa tim trendom. Želela bih da se zahvalim prvenstveno Ministarstvu odbrane i državi koja je prepoznala sve to i ulagala u nas i pomagala nam investicijama i drugim pomoćima", rekla j eAtanasković i dodala da se danas fabrike u Srbiji vraćaju svetskim trendovima.

Povodom značajnog jubileja preduzeća, plakete su dodeljene potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću, koja je danas uručena državnom sekretaru Staroviću, kao i pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću, u znak zahvalnosti za doprinos uspešnoj revitalizaciji proizvodnih kapaciteta "Prve petoletke".

Današnja poseta "Prvoj petoletki" bila je prilika za obilazak i prezentovanje kapaciteta dela proizvodnih pogona tog preduzeća.

Svečanosti i obilasku prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije brigadni general Slavko Rakić, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija