Društvo

Prevencija zavisnosti od interneta: Započeta implementacija projekta "Prevencija, edukacija i socijalizacija"

Komentari

Autor: PR

26/03/2024

-

12:34

Prevencija zavisnosti od interneta: Započeta implementacija projekta "Prevencija, edukacija i socijalizacija"
Prevencija zavisnosti od interneta: Započeta implementacija projekta "Prevencija, edukacija i socijalizacija" - Copyright AGOS

veličina teksta

Aa Aa

Prezentacija projekta "Prevencija, edukacija i socijalizacija" koji će se baviti temom prevencije bolesti zavisnosti od interneta kod učenika viših razreda osnovnih škola i srednih škola, održana je danas u amfiteatru sportske gimnazije "Sportium" u prisustvu velikog broja zainteresovanih učenika, njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škole.

Inicijativu za sprovođenje ovog projekta preduzelo je Udruženje priređivača igara na sreću AGOS, a podrška za realizaciju stigla je kako iz Ministarstva zdravlja, tako i iz Ministarstva prosvete Republike Srbije. Projekat pokriva rastuće probleme koje izaziva zavisnost od interneta među adolscentima, a cilj je da se ovim mladim pojedincima pruže veštine, znanja i resursi potrebni za prevenciju i borbu protiv ovog problema.

U uvodnom delu prezentacije, prisutnima se obratio naš istaknuti sportista i reprezentativac Dragan Škrbić, ambasador Projekta "Prevencija, edukacija i socijalizacija" u Srbiji, a posle toga, predavanje je održala Sara Gašić, diplomirani psiholog i porodično sistemski savetnik.

AGOS

 

Projekat "Prevencija, edukacija i socijalizacija" se uspešno realizuje u Španiji već nekoliko godina, a u središtu pažnje je jedna Platforma za edukaciju, koja predstavlja bazu znanja sa lekcijama, radionicama i smernicama, a svaka škola može samostalno da organizuje način i dinamiku kako će preneti ova znanja na svoje učenike.

Stručni tim AGOS udruženja je u saradnji sa partnerima iz Španije preveo i prilagodio ovu bazu znanja za potrebe korišćenja u školama širom Srbije. Pored pristupa Platformi koju će besplatno dobiti svaka škola, planirane su i po dve interaktivne radionice, specijalno kreirane za roditelje i učenike koje će u svakoj školi održati diplomirani psiholog.

Teme koje su pokrivene u okviru Platforme i radionica su realnost digitalnog sveta, mogući štetan sadržaj i potencijalni rizici po mentalno zdravlje dece, uticaj roditelja i zajednice na korišćenje interneta kod dece, kao i predstavljanje alata koji mogu pomoći pri sprečavanju online bolesti zavisnosti. Sprovođenje Projekta planirano je za naredne četiri godine, a cilj je da se u tom periodu gradi pratnerstvo sa školama, nastavnicima, roditeljima i javnošću kako bismo zajedno govorili o problemima i udruženim snagama sprečili pojavu online bolesti zavisnosti

Komentari (0)

Srbija