Društvo

Potpisan Sporazum o učešću studenata FON-a u projektu izgradnje Beogradskog metroa

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2024

-

16:19

Potpisan Sporazum o učešću studenata FON-a u projektu izgradnje Beogradskog metroa
Potpisan Sporazum o učešću studenata FON-a u projektu izgradnje Beogradskog metroa - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sporazum o saradnji koji predviđa aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projektu izgradnje beogradskog metroa potpisali su predstavnici Fakulteta organizacionih nauka (FON) i JKP "Beogradski metro i voz".

Na taj način je formalizovana uloga ove akademske institucije u projektu, saopšteno iz JKP "Beogradski metro i voz".

Na fakultetu je prilikom jučerašnjeg potpisavanja sporazuma organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost.

Studentima sa Katedre za industrijsko i menadžment inženjerstvo, pored osnova projekta, predstavljena je i BIM platforma - softversko rešenje za unapređenje poslovnih procesa izgradnje metroa.

Dekan FON-a Milan Martić otvorio je skup i naglasio da je ovaj dokument veoma važan za fakultet, studente, ali i za zaposlene.

"FON ima višedecenijsku tradiciju obrazovanja stručnog kadra i vrhunskih inženjera organizacionih nauka. Naše diplome su priznate i cenjene u celom svetu i uveren sam da ćemo našim znanjem i iskustvom značajno doprineti ovom projektu od nacionalne važnosti i da će naši stručnjaci učestvovati u uspešnoj realizaciji, u svim fazama sprovođenja", rekao je Martić.

"Neophodno uključenje domaćeg znanja i domaće pameti"

Direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović istakao je da je ovaj fakultet izuzetno važan za razvoj projekta izgradnje metroa.

"Beograd, posle više od pola veka od prve ideje i inicijative za izgradnju metroa, započinje sa izgradnjom ovog šinskog sistema. U projekat su uključeni inostrani partneri i velike međunarodne kompanije, ali evidentno je koliko je za ovaj državni projekat neophodno uključenje domaćeg znanja i domaće pameti. Zato smo i započeli stratešku saradnju sa fakultetima, a ovaj sporazum koji smo potpisali sa vama trasiraće put našoj daljoj saradnji", rekao je Mladenović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Direktor Sektora za upravljanje informacionim modelom iz JKP "Beogradski metro i voz" Ivanka Rankusović studentima je govorila o razvoju i upotrebi BIM digitalne platforme u svim fazama projekta.

Ona je naglasila da je projekat izgradnje beogradskog metroa prvi državni infrastrukturni projekat koji se radi po BIM modelu i da složenost izgradnje metro sistema u Beogradu zahteva unapređenje poslovnih procesa i prilagođavanje najsavremenijim IT trendovima i uspostavljanje digitalnog softverskog rešenja.

"Naše preduzeće ovim, zapravo, ide u korak sa digitalnom transformacijom kroz implementaciju 3DEXPERIENCE rešenja. Osnov je stvaranje kompletnog digitalnog blizanca projekta, a svi podaci će se čuvati u državnom Data centru u Kragujevcu", rekla je Rankusović.

JKP "Beogradski metro i voz", kako je saopšteno, nastavlja saradnju sa fakultetima i od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka, pa je tako, tokom aprila ove godine, planirana nova prezentacija na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija