Društvo

Sabor na KiM u Osojanu u čast Amfilihija, liturgiju služio mitropolit Joanikije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, A.Ć.

07/08/2021

-

12:55

Sabor na KiM u Osojanu u čast Amfilihija, liturgiju služio mitropolit Joanikije
Sabor na KiM u Osojanu u čast Amfilihija, liturgiju služio mitropolit Joanikije - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 20 godina od početka povratka Srba u Metohiju, u Osojanu kod Istoka, održan je sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilihija koji je organizovao povratak.

Svetu arhijerejsku liturgiju je služio mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uz sasluženje vladike raško-prizrenskog Teodosija, koji je služio i parastos za 64 Srba, ubijenih u periodu od 1997. do 2000. godine.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetimo, pre dve decenije, tačnije 12. i 13. avgusta 2001. 54 Srba vratilo se u razrušeno Osojane, a ove godine prvi put je organizovan Sabor koji bi, kako je najavljeno, trebalo da preraste u tradiciju.

Sabor je otvoren 5. avgusta pod nazivom "Đedov sabor" jer je posvećen pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju (Radoviću) koji je zajedno imao važnu ulogu u vraćanju prvih srpskih prognanika na KiM.

Tokom prethodna dva dana u okviru Sabora u Osojanu prikazani su film o mitropolitu Amfilohiju "Dostojan" dokumentarac o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku", a održano je i pesničko veče.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prvi Srbi iz Osojana vratili su se u svoje sravnjeno selo, u kome nisu bile pošteđene ni škola ni crkva svetog arhangela Gavrila, posle dve godine izbegličkog života po kolektivnim centrima u unutrašnjosti Srbije.

Njihov povratak organizovan je uz pomoć UNHCR-a, Unmika i neviđeno obezbeđenje pripadnika italijanskih i španskih snaga Kfora, mada najveća zasluga pripada SPC.

Prvu liturgiju 14. avgusta 2001. na praznik svetih Makaveja i početak Gospojinskog posta u Osojanu služio je mitropolit Amfilohije koji na ovaj dan nikada nije zaboravljao prvo povratničko mesto na KiM.

Komentari (0)

Srbija