Društvo

Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rektor posetio studente koji traže ostavku profesora Gruhonjića

Komentari

Autor: FoNet

31/03/2024

-

21:12

Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rektor posetio studente koji traže ostavku profesora Gruhonjića
Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, rektor posetio studente koji traže ostavku profesora Gruhonjića - Copyright Euronews/Petar Alimpjević

veličina teksta

Aa Aa

Blokada novosadskog Filozofskog fakulteta privremeno se prekida, izjavio je danas student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Damjan Vakanjac, nakon što je grupu mladih koji su blokirali Filozofski fakultet posetio rektor Dejan Mandić i pružio im podršku u osudi izjava profesora Dinka Gruhonjića.

Vakanjac nije precizirao koji su im naredni koraci, ali su učesnici blokade rekli da će je nastaviti nakon ispitnog roka ako ne bude ispunjen njihov zahtev da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz, javlja 021.

Mandić je rekao da "podržava studente koji protestuju", a da "osuđuje govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića".

Rektor je rekao i da želi sve najbolje profesoru Gruhonjiću i da je protiv pretnji, ali da "osuđuje njegov govor mržnje".

autonomija.info

Dinko Gruhonjić

Napominjući da nema ovlašćenje da odlučuje o Filozofskom fakultetu, već da se time mora baviti dekanica, rektor je dodao da je Studentski parlament nezavisno telo i "da studenti imaju pravo na okupljanje".

Etički odbor Filozofskog fakulteta razmatraće 2. aprila zahteve učesnika blokade, započete 28. marta, nakon što je grupa mladića, na poziv Studentskog parlamenta, upala u tu instituciju i blokirala ulaz.

Inicijativni odbor za odbranu autonomije univerziteta najavio je za sutra u 13 časova ispred Rektorata javni čas "Sloboda govora" kao odgovor na blokadu Filozofskog fakulteta. 

Komentari (0)

Srbija