Društvo

Austrijska policija: Rođaci Danke Ilić pretpostavljaju da se ona nalazi na snimku, objavljene fotografije dve žene

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/04/2024

-

15:19

Austrijska policija: Rođaci Danke Ilić pretpostavljaju da se ona nalazi na snimku, objavljene fotografije dve žene
Austrijska policija: Rođaci Danke Ilić pretpostavljaju da se ona nalazi na snimku, objavljene fotografije dve žene - Copyright www.polizei.gv.at/LPD

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska policija se zvanično oglasila povodom snimka dve žene sa devojčicom koja liči na nestalu Danku Ilić (2). Njih je u subotu snimio srpski državljanin na tramvajskoj stanici u Beču.  Objavljene su i fotografije žena, kako bi građani mogli da prijave policiji ako ih vide, ili znaju gde se nalaze.

Austrijska policija saopštila je da porodica nestale Danke Ilić pretpostavlja da se na video-snimku koji je nastao na tramvajskoj stanici u Beču nalazi dvogodišnja devojčica.

"Nakon što su rođaci nestale devojčice pogledali snimke, pretpostavili su da je vrlo verovatno da je reč o devojčici iz Srbije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je video-snimak austrijskim vlastima prosledio muškarac koji je na tramvajskoj stanici "Šotenring" naišao na malo dete u pratnji dve odrasle žene i uočio sličnost između njega i dvogodišnje Danke Ilić.

"Srpske vlasti su potom kontaktirale policiju u Austriji, a istragu o sumnji na otmicu deteta preuzela je bečka državna kriminalistička policija", piše u saopštenju.

Bečka policija traži da se po nalogu javnog tužioca objavi snimak, kako bi se svi oni koji poznaju žene sa snimka i mesto na kojem se nalaze, odnosno gde se nalazi dete, hitno javili policiji.

Informacije se mogu dati i bečkoj kriminalističkoj policiji na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj stanici, piše u saopštenju.

Bečka policija objavila je isečke iz snimka koji je napravio srpski državljanin, a na kojem su žene sa devojčicom koja bi mogla da bude Danka Ilić. 

"Objavili smo različite slike, sumnja se na otmicu Danke"

Portparol bečke policije Matijas Šuster izjavio je da je nakon uvida u snimke, koje je imala rodbina nestala Danke Ilić (2), vrlo verovatno da je u reč o nestaloj devojčici i naglasio da je u tom cilju policija danas objavila različite fotografije.

Šuster je za Tanjug naglasio da je Državna kriminalistička policija u Beču već pokrenula istragu.

"Imamo veoma dobar i blizak kontakt sa srpskim vlastima vezano za devojčicu koja je nestala 26. marta. Danas smo po nalogu bečkog javnog tužilaštva objavili različite slike, na tim snimcima vidi se malo dete i još dve žene. Nakon uvida rodbine u taj video materijal vrlo je verovatno da je u pitanju nestala devojčica", rekao je Šuster za Tanjug.

Danka Ilić nestala je 26. marta kod Banjskog Polja u Boru otkad traje potraga za njom. Za njom je raspisana i Interpolova poternica, a zbog njenog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me".

Kako se navodi u saopštenju policije nalog je izdat jer se sumnja na otmicu deteta i istovremeno pozivaju se svi koji poznaju žene ili znaju gde se one najave da se hitno jave policiji.

Iz MUP-a Srbije potvrđuju da se intenzivna potraga za devojčicom nastavlja, da je istraga proširena na teritoriju Srbije i da policija u Beču istražuje ovaj slučaj nakon snimka koji se pojavio sa tamvajske stanice u Beču, a na kojem se vidi devojčica koja podseća na Danku Ilić.

U potragu za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora, koja je nestala 26. marta u naselju Banjsko Polje, uključila se i policija Slovenije koja je pozvala one koji imaju bilo kakvu informaciju o njoj da se jave.

U međuvremenu je MUP Republike Srpske pozvao građane da, ukoliko imaju informaciju o nestaloj devojčici, hitno obaveste policiju na broj telefona 122.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija