Društvo

Nastavljen postupak protiv Kecmanovića: Saslušana nekadašnja direktorka škole, u sud nije došla majka dečaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

13:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem nekadašnje direktorke škole Snežane Knežević, ali i razredne odeljenja VII/2 nastavljen parnični postupak protiv porodice Kecmanović čiji je sin 3. maja u školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara škole.

Danas je trebalo da bude saslušanje Miljane Kecmanović koja nije došla i čija je punomoćnica pojasnila da ona ne želi da svedoči zbog krivičnog postupka u kojem još nije ispitana kao optužena, javlja reporterka Euronews Srbija.

Vladimir Kecmanović je danas doveden u sud, ali je zbog zdravstvenih razloga odmah i vraćen.

Šta su ispričale direktorka i razredna

Razredna je danas navela da je K.K. bio dobar učenik, da je išao na takmičenja i dodala da ona tokom masakra nije bila u školi. Tokom svedočenja koje je trajalo tri sata ona je pričala o roditeljima dečaka, o uređenju škole i zaštiti od vršnjačkog nasilja.

Ona je najpre rekla da protiv maloletnog K.K. nikada nije bilo nikakvih podnetih prijava, ali ni problema sa njim. Posvedočila je o nekim informacijama koje su već poznate javnosti - da je pokrenut disciplinski postupak protiv pedagoga, psihologa i sekretara iz Ribnikara zbog, kako je rekla, administrativnih propusta.

Takođe, istakla je da je tokom 2023. godine, odnosno u toj školskoj godini pokrenuto četiri ili pet disciplinskih postupaka zbog vršnjačkog nasilja. Takođe, dodala je da je ona tada bila direktorka i da ne može da govori o stvarima koje su se dogodile nakon njenog razrešenja u junu.

Danas je svedočila i razredna VII/2 u kojem se dogodilo masovno ubistvo i rekla da je maloletni K.K. bio ćutljiv, povučen, ali se ni po čemu nije izdvajao, te da ni sa njim, niti sa drugom decom u odeljenju nije imala nikakvih problema.

Rekla je da je bio odličan đak, ali da je, za razliku od prethodnog odeljenja u kojem je bio najbolji, u novom odeljenju bilo dece koja su mu po uspehu parirala. Prenela je situaciju kada je majka dečaka došla na razgovor nakon njegovog premeštanja u novo odeljenje i rekla da se on "preporodio" i da su ga deca "divno prihvatila".

"Moj prvi neki utisak jeste da lica ili nisu poznavala procedure ili su ih ignorisala ili ih nisu primenjivala, da je postojalo očigledno razmimoilaženje u komunikaciji među njima tako da trebalo bi pogledati još jednom sve transkripte i izneti konačni utisak nakon što sva lica iz škole budu saslušana", izjavio je advokat Ognjen Božović, punomoćnik ubijene dece.

S druge stranice, advokatica porodice Kecmanović Marina Ivelja poručila je da je utisak i razredne i direktorke da maloletni K.K. nije pokazivao nikakvo neuobičajeno ponašanje.

"Bio je potpuno uklopljen i adaptiran u novo odeljenje, razredna koja je sa njim provodila vreme i na ekskurziji i u tom kampu u Francuskoj je istakla da se on izuzetno normalno ponašao i da je sa svim svojim drugarima bio u dobrim odnosima, nasmejan i raspoložen"

Sledeće ročište zakazano je za 30. maj kada su pozvane da svedoče psiholog i pedagog iz Ribnikara.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka doneće odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Sud je u ovom slučaju prihvatio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Protiv Kecmanovića se vode tri parnična postupka, dok je ukupno podneto pet tužbi, a podneli su ih maloletnici i nastavnica istorije koji su tada teško ranjeni.

 

 

Komentari (0)

Srbija