Društvo

Obuka za prvu pomoć i edukativne radionice u školama održavaće se tokom aprila i maja

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2024

-

13:51

Obuka za prvu pomoć i edukativne radionice u školama održavaće se tokom aprila i maja
Tanjug/Crveni krst Srbije - Copyright Tanjug/Crveni krst Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U okviru pilot projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" tokom aprila i maja biće realizovane obuke u prvoj pomoći za prosvetne radnike koji su uključeni u taj projekat kako bi učenici imali što bezbednije uslove tokom časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i tokom boravka u školi, najavljeno je na današnjoj manifestaciji "Moje zdravlje, moje pravo" koja je održana u Beogradu.

Crveni krst Srbije je, povodom Svetskog dana zdravlja, organizovao edukativne radionice prve pomoći u kojima su učestvovali učenici i nastavnici sedam osnovnih i srednjih škola sa teritorije Beograda uključenihu realizaciju projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", volonteri, predstavnici ministarstava koja su nosioci projekta, kao i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je da ta organizacija svake godine obuči između 35.000 i 40.000 dece i odraslih tehnikama prve pomoći i dodao da je cilj da se manifestacijama poput današnje omogući deci da odrastaju srećno i zdravo.

"Okupili smo se oko važne stvari, to je vaše pravo da odrastate zdravo, naš zadatak je da vi odrastate srećno i zdravo, a jedan od ciljeva našeg zadatka je i današnja manifestacija, festival prve pomoći", rekao je on.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović najavila je da će tokom aprila i maja biti realizovane obuke u prvoj pomoći za prosvetne radnike koji su uključeni u projekat  "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", kako bi učenici imali što bezbednije uslove tokom  časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i tokom boravka u školi.

Ona je navela da je ukupno 95 škola uključeno u taj pilot projekat i da je reč o 73 osnovne i 22 srednje škole, odnosno 194 odeljenja.

"Naš cilj je da broj ovih škola bude sve veći, da deca imaju što više fizičkih aktivnosti i da naša deca budu što zdravija", rekla je Dukić Mijatović.

Značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školama

Ona je ukazala na značaj fizičkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola i navela da je to i bio cilj projekta na čijoj realizaciji resorno ministarstvo radi zajedno sa ministarstvima zdravlja i sporta.

Ukazala je da je nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja prisutna u svim školama u Srbiji i da se realizuje kao obavezan predmet koji je propisan kako programom, tako i planom nastave i učenja.

"Ono što mi želimo sa projektom 'Svako dete ima pravo da odrasta zdravo' je da napravimo jedan iskorak i da se upravo ovo ne zasniva samo na obaveznom predmetu, već da to budu kako časovne, tako i vančasovne i vanškolske aktivnosti", rekla je ona.

Pomoćnica ministra zdravlja Jelena Janković navela je da je resorno ministarstvo obezbedilo obuku lekara koji će raditi sistematske preglede učenika koji se bave školskim sportom.

"Nama je cilj da u okviru ovih aktivnosti postignemo redovnu fizičku aktivnost učenika uz praćenje zdravstvenih parametara koji će pokazati rezultate našeg truda, da sva deca u školi budu aktivno uključena u sport i tako doprinesu svom zdravlju", rekla je Janković.

Ona je izrazila uverenje da će kontrolni pregledi pokazati da sport i aktivnosti kojima se bave nastavnici i učenici u školama imaju rezultate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija