Društvo

Još jedan veoma topao dan pred nama, uključen žuti meteoalarm: Preokret stiže naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

07:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Temperatura danas slična jučerašnjoj ili za stepen do dva niža u pojedinim mestima.

Kiše i dalje nema na vidiku, a košava je prestala i danas će je zameniti severni vetar, ali će zahvaljujući njemu kvalitet vazduha biti relativno dobar.

Od Hidrometeorološkog Zavoda Srbije stiže upozorenje na visoku temperaturu koja će i danas u pojednim mestima biti oko ili iznad 28 stepeni. U većem delu Srbije uključen je niži stepen upozorenja, žuti meteorolarm.

Ovakve temperature mogu nepovoljno da utiču na hronične bolesnike, pre svega ako ovakvi uslovi traju nekoliko uzastopnih dana. Prognostičke karte kažu da će trajati, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Ćirković.

I dalje se nalazimo pod uticajem snažnog anticiklona, koji na svojim obodima drži kišonosne oblake. Ovaj anticiklon oslabiće sredinom aprila, negde oko 15. i tada možemo očekivati drastičnu promenu vremena

U danu pred nama sunčano i vedro. Oblaka gotovo da neće ni biti, osim onih na većim visinama koji u velikoj meri propuštaju sunčeve zrake. Zato će UV indeks i danas biti umeren i visok. Zračenje će najveće biti na planinama i na krajnjem jugu naše zemlje

Kada je reč o temperaturi, zbog promene pravca vetra možemo očekivati da će biti malo svežije nego juče. Maksimalna temperatura biće između 23 stepena na severu i 30 stepeni na jugu zemlje.

Košavu je zamenio severni vetar i zato je osvežilo. Ovaj vetar duvaće danas slabim do umerenim intezitetom

U nastavku nedelje stabilno i meteorološki monotono. To znači da neće biti ni kiše ni pljuskova, a ni osetnog zahlađenja, bar ne do sredine meseca. Negde oko 15. aprila doći će do promene sinoptičke situacije.  Toplu vazdušnu masu zameniće hladna.  Vrlo je moguće da će na planinama ponovo padati sneg. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija