Društvo

Univerzitet u Beogradu bira rektora i prorektore: Ko su kandidati i ko sigurno ostaje na Studentskom trgu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/04/2024

-

20:23

Univerzitet u Beogradu bira rektora i prorektore: Ko su kandidati i ko sigurno ostaje na Studentskom trgu
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ovo je izborna godina za rektora i prorektore Univerziteta u Beogradu. Po svemu sudeći rektor će u još jednom mandatu biti prof. Vladan Đokić, jer je on jedini kandidat. Za prorektore je  predloženo osam kandidata, a ko će biti u novom timu prof. Đokića znaće se nakon sednice Saveta koja je zakazana za 9. maj.

Za akademsku zajednicu nije iznenađenje što je prof. Đokić jedini kandidat za rektora. Kažu da slično dešavali i prethodnih godina, da su u dva mandata rektori bili prof. Vladimir Bumbaširović, zatim njegov prethodnik prof. Branko Kovačević. 

Međutim, pre tri godine baš prof. Đokić bio je protivkandidat profesorki Ivanki Popović nakon što joj je istekao prvi mandat za rektora. Ona je tada dobila većinsku podršku u Senatu, ali je na sednici Saveta (telo koje bira rektora) izglasano drugačije.

U prvom mandatu u timu profesora Đokića kao prorektori bili su prof. Branislav Boričić, prof. Dejan Filipović, prof. Zorica Vujić i prof. Ratko Ristić. Za naredni mandat evidentirano je do sada osam kandidata za prorektore.

To su prof. dr Biljana Abolmasov, redovna profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta, prof. dr Nebojša Bojović, redovni profesor Saobraćajnog fakulteta, prof. dr Zorica Vujić, redovna profesorka Farmaceutskog fakulteta, prof. dr Vladan Kuzmanović, redovni profesor Građevinskog fakulteta, prof. dr Ratko Ristić, redovni profesor Šumarskog fakulteta, prof. dr Dragan Simić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka, prof. dr Dejan Filipović, redovni profesor Geografskog fakulteta, prof. dr Vladimir N. Cvetković, redovni profesor Fakulteta bezbednosti.

Boričić: Za mene bi bilo iznenađenje da je drugačije

Među kandidatima za prorektore su i tri aktuelna prorektora, jedino se nije kandidovao profesor Boričića koji za godinu dana odlazi u penziju.

"U septembru naredne godine idem u penziju i to je razlog zašto se nisam kandidovao za prorektora. Nisam hteo za godinu dana da se kandidujem, jer mandat traje tri godine i onda bi morao nakon godinu dana da se bira novi prorektor", kaže prof. Boričić za Euronews Srbija.

Za njega nije iznenađenje što je prof. Đokić jedini kandidat za rektora, jer po Zakonu o visokom obrazovanju ima pravo na još jedan mandat.

Tanjug/Jadranka Ilić

Jedini kandidat za rektora prof. Vladan Đokić

"Za mene bi bilo iznenađenje da je prof. Đokić imao protivkandidata. Kada se ide u drugi mandat obično nema pritivkandidata. Mada je prošli put sa prof. Ivankom Popović bilo drugačije. U samom Senatu bilo je nezadovoljstva njenim radom. Tražili smo da promeni način rada, a kada se to nije desilo organizovali smo se i u drugom mandatu je imala protivkandidata", naveo je on.

U sredu, naredne nedelje, na sednici Senata članovi tok tela će se izjašnjavati o kandidaturi prof. Đokića i tu se ne očekuju iznenađenja, jer je on jedini kandidat. Rektora bira Savet univerziteta, a ta sednica zakazana je za 9. maj. Na istoj toj sednici rektor predlaže četiri kandidata za prorektore.

Praksa je da svaka naučna oblast ima svog predstavnika među prorektorima: društveno-humanističke nauke, tehničke nauke, medicinske nauke i prirodno-matematičke nauke.

"Mislim da od osam kandidata jedino je za profesorku Vujić i profesora Filipovića izvesno da će biti prorektori jer su jedini kandidati iz prirodno- matematičkih nauka i medicinskih nauka. Društveno - humanističke nauke imaju dva kandidata i tehničke nauke imaju četiri kandidata", objašnjava Boričić.

Popović: Kratak je period od tri godine

Ni za dekana Mašinskog fakulteta prof. Vladimira Popovića nije iznenađenje što je prof. Đokić jedini kandidat za rektora Univerziteta u Beogradu. Smatra da je period od tri godine kratak da se završi sve što je započeto.

"To čak nije ni mandat od tri godine, već dve i po godine. Pola godine pre isteka mandata počnu pripreme. Najčešće ako nema nikakvih problema u prvom mandatu, a ja smatram da ih nije bilo, onda se niko i ne kandiduje", naveo je Popović za Euronews Srbija.

Navodi da je sa prethodnom rektorkom profesorkom Ivankom Popović bilo drugačije.

Zakon o visokom obrazovanju kaže da mandat rektora traje tri godine i da jedan kandidat može biti rektor u dva mandata. Procedura je takva da se o kandidatima prvo izjašnjava Senat univerziteta koga čine dekani svih fakulteta i predstavnici instituta.

Senat Univerziteta u Beogradu ima 31 člana, a da bi kandidat prošao u naredni krug, da se o njemu izjašnjava Savet, potrebno je da dobije većinu glasova u Senatu, odnosno da ima podršku 16 članova.

Savet UB ima 41 člana, od kojih 23 sa Univerziteta, 12 imenuje Vlada Srbije kao osnivač, a šest Studentski parlament. 

Mandat novog rektora  zvanično počinje od 1. oktobra.

Komentari (0)

Srbija