Društvo

Počinje trka za novog rektora Univerziteta u Beogradu: Ko će biti kandidati i koliko traje izborni proces?

Komentari

Autor: S.T.

12/01/2024

-

17:19

Počinje trka za novog rektora Univerziteta u Beogradu: Ko će biti kandidati i koliko traje izborni proces?
Počinje trka za novog rektora Univerziteta u Beogradu: Ko će biti kandidati i koliko traje izborni proces? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet Univerziteta u Beogradu raspisao je izbor za rektora i četiri prorektora najstarijeg univerziteta u Srbiji. Kako nezvanično saznajemo prof. Vladan Đokić kandidovaće se za još jedan mandat koji traje tri godine. Prorektorski tim sigurno neće biti isti. Neće se kandidovati prof. Branislav Boričić jer on za godinu dana odlazi u penziju, a neizvesno je da li će se kandodovati i prof. Ratko Ristić koji je na proteklim izborima bio kandidat za gradonačelnika.

Izvesno je da će se za još jedan mandat na mestu prorektora UB boriti se prof. Dejan Filipović i prof. Zorica Vujić. 

Osim na univerzitetu, ovo je izborna godina i na većini fakulteta koji pripadaju Univerzitetu u Beogradu. Biraće se novi dekani. Ovo nije izborna godina samo za nekoliko fakulteta, među kojima su Hemijski, Matematički, Filološki fakultet.

Prorektor Univerziteta u Beogradu prof. Branislav Boričić rekao je za Eurionews Srbija da za godinu dana ide u penziju, te da ne može da se kandiduje na mesta gde je mandat duži od njegovog aktivnog radnog statusa.

"Neću se kandidovati za mesto prorektora, ali ću ispratiti sa puno pažnje šta se dešava na fakultetima i univerzitu. Mislim da će prof. Đokić biti kandidat sa verovatno istim ili sličnim timom", rekao je prof. Boričić za Euronews Srbija.

Očekuje da će prof. Đokić dobiti još jedan mandat, ali dodaje da je sada još rano govoriti o tome dok se zvanično ne predlože kandidati.

Kako se predlažu kandidati

Procedura nalaže da svaki fakultet predlaže svog kandidata za rektora, dok kandidate za prorektora predlažu fakulteti i instituti.

Da bi se prof. Đokić ponovo kandidovao treba da ga predloži neki od fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. Praksa je da to čini matični fakultet, a u ovom slučaju Arhitektonski fakultet.

Fakulteti su u obavezi da Komisiji za sprovođenje izbora dostave predloge kandidata za rektora do 1. marta, a kandidati za prorektore se dostavljaju do 5. aprila 2024. godine. Komisija sastavlja listu kandidata za rektora i prosleđuje ih fakultetima i institutima na izjašnjavanje.

Svaka ustanova može da podrži tri kandidata. Kandidat koji dobije podršku najmanje jedne trećine fakulteta i univerziteta (14 podrški) zvanično postaje kandidat za rektora. 

profimedia, Tanjug/Dimitrije Goll

 

Nakon toga komisija utvrđuje listu kandidata za rektora i prosleđuje je Senatu Univerziteta u Beogradu, zajedno sa njihovim biografijama i izbornim programima. Lista kandidata dostavlja se Senatu do 11. aprila. 

O predloženim kandidatima glasa Senat. Svaki član Senata glasa za jednog kandidata sa liste. Utvrđenim kandidatom za rektora smatra se kandidat koji je dobio najmanje jednu trećinu, to jest 21 glas članova Senata.

Savet UB daje poslednju reč

Zatim Komisija dostavlja kompletan izborni materija Savetu UB do 29. aprila 2024. godine. Izbor rektora potvrđuje Savet Univerziteta u Beogradu. Kandidat koji je dobio podršku Senata predlaže Savetu i četiri prorektora sa liste koju su predložili fakulteti i instituti.

Sednica Saveta na kojoj će se zvanično obaviti izbor rektora i prorektora biće održana 9. maja 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija