Društvo

Obeležena godišnjica potonuća broda "Drava"

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

21:09

Obeležena godišnjica potonuća broda "Drava"
Obeležena godišnjica potonuća broda "Drava" kod Čelareva - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su danas godišnjicu potonuća rečnog monitora "Drava", koji je potopljen u Aprilskom ratu 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim agresorom.

U spomen na poginule članove posade održana je komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda na Dunavu kod Čelareva.

Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence su u Dunav sa broda Rečne flotile spustile delegacije Vojske Srbije i udruženja "Veterani Ratne mornarice", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Delegacija Vojske Srbije je venac položila i kraj spomen-biste slavnog komandanta "Drave", poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića, na mesnom groblju u Belegišu, 90 kilometara nizvodno od potonuća broda, gde počivaju zemni ostaci ovog heroja Aprilskog rata.

Rečni monitor "Drava" je imao junačku posadu i neprijatelju je naneo osetne gubitke, sve do konačnog obračuna, u zoru 12. aprila 1941. godine, kada je nakon neravnopravne borbe protiv nemačkih aviona i pogibije većine članova posade, zajedno sa svojim komandantom, potonuo na 1287. plovnom kilometru Dunava.

Komentari (0)

Srbija