Društvo

Kako nagli pad temperature utiče na zdravlje ljudi: Pritisak skače hroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima

Komentari

Autor: S.Tuvić

17/04/2024

-

15:53

Kako nagli pad temperature utiče na zdravlje ljudi: Pritisak skače hroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima
Pregled - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proleće je, ali je temperatura u Srbiji juče bila letnja, a danas zimska. Nagli temperaturni pad za oko 20 stepeni nepovoljno utiče na hronične bolesnike, ali i na zdrave osobe. Najviše trpe pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak, a zbog nagle promene vremenskih prilika pritisak skače i zdravim osobama.

U Urgentnom centru UKCS kažu da su tokom noći i dana imali povećan broj pacijenata, koji su se javljali zbog nestabilnog pritiska, ali i srčanog udara, angine pektoris. 

"Nagle temperaturne oscilacije predstavljaju problem za organizam i treba mu vremena da se prilagodi. Mnogo ljudi reaguje na ovo vreme- hronični pacijenti sa hipertenzijom, ali i zdrave osobe", kaže za Euronews Srbija prof. Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) 

On je pojasnio da ima zdravih ljudi koji reaguju samo na ovako nagle promene vremena, kojima na temperaturne oscilacije skače pritisak, a kada se vreme stabilizuje i pritisak se stabilizuje. Lekarima se, kako kaže, javljaju oni, ali i hronični bolesnici sa hipertenzijom.

"Naše telo se ponaša po zakonu fizike, krvni sudovi se šire i skupljaju što direktno utiče na naš krvni pritisak. Pacijentima koji imaju hroničnu hipertenziju pritisak dodatno skače. Oni to znaju i obično mogu da koriguju terapiju. Ima i onih kojima pritisak skače samo na promenu vremena. I jedni i drugi treba da se jave lekaru. Prvi da koriguju terapiju, a drugi da dobiju terapiju ukoliko je potrebno", objašnjava Mitrović.

Drastični skokovi temperature

Ranije su prelazi godišnjih doba bili blaži. Tokom proleća i jeseni, temperature su se lagano menjale, opadale ili rasle za stepen, dva. Danas toga nema, već su temperaturni skokovi drastični.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/Aleksandar Angelovski

 

Prof. Mitrović savetuje hroničnim bolesnicima, posebno onima koji boluju od hipertenzije da kod naglih temperaturnih oscilacija ostanu kod kuće u zatvorenom, da ne izlaze napolje dok se promene ne dese. Tako organizmu daju vremena da se prilagodi. 

Zbog temperaturnih oscilacija lekari imaju i povećan broj pacijenata koji prvi put dolaze na pregled. Osim nestabilnog pritiska, dolaze i zbog problema sa srcem. 

"Imamo više pacijenata sa nestabilnim pritiskom, infarktom miokarda, česte su sada epizode kod pacijenata koji imaju anginu pektoris", naveo je Mitrović.

U beogradskoj hitnoj pomoći kažu da su tokom noći i dana imali dosta poziva mlađih osoba koje imaju nestabilan pritisak.

"Imali smo tri infarkta tokom noći i tri infarkta tokom dana. Vreme utiče na sve nas. Organizam mora da se prilagodi. Savet je svima da se ne preopterećuju, da ne idu u velike nabavke i nose previše namirnica, da se poštede napornih fizičkih aktivnosti, sportskih aktivnosti", kaže za Euronews Srbija dr Ivana Milošević iz Hitne pomoći.

Kog se umora treba plašiti

Navodi da su hitnu pomoć tokom protekle noći dosta zvali mladi od 25 do 30 godina, da su se žalili na nestabilan pritisak.

profimedia

 

"Normalno je da pritisak skače kod naglog pada temperature. Mladi se često loše osećaju i ne znaju da imaju problem sa pritiskom. Savet je svima koji imaju više od 25 godina da bar jednom mesečno mere pritisak", navela je Milošević.

Objašnjava i da je umor očekivan na ovako nagle promene vremena, ali da ga ne treba zanemarivati.

"Plašite se onog umora kada ne možete da započnete neki radnju. To je znak da nešto nije uredu i da se treba obratiti lekaru za pomoć", zaključila je MIlošević.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, meteorotropne bolesti, odnosno hronične bolesti na čije pogoršanje može da utiče nagli skok ili pad temperature, obuhvataju više od 50 oboljenja.

Istraživanja pokazuju da postoji 13 grupa bolesnika koji su veoma osetljivi na vremenske prilike, među kojima su, između ostalih, srčani bolesnici, reumatičari i astmatičari, kao i oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu. Naravno, promena vremena utiče i na osobe koje pate od raznih psihičkih tegoba.

Komentari (0)

Srbija