Društvo

MUP: Neosnovane tvrdnje o zadržavanju autobusa sa KiM na granici, policija nije sprečavala prolazak bilo kom građaninu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

15:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije oglasilo se povodom navoda o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova i Metohije na graničnim prelazima, te istaklo da su ti navodi neosnovani i da policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije".

"U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom ističe da je svim građanima sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija dozvoljen neometan ulaz i "najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posedovanja dokumenata izdatih od strane privremenih institucija samouprave u Prištini".

"Pozivamo organe PIS u Prištini da ne šire paniku i lažno informišu javnost", dodaje se u saopštenju.

Prištinki mediji objavili su ranije danas da su navodno od sinoć stotine građana KiM blokirano u Srbiji na prelazu sa Hrvatskom i da im se "ne dozvoljava da nastave putovanje". Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija poručila su građanima da izbegavaju putovanja kroz Srbiju, takođe pominjući "samovoljno zaustavljanja građana Kosova". 

Stano: Srbija da prestane sa jednostranim akcijama

Evropska unija (EU) upozorila je da blokada kosovskih autobusa na granici Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvala Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

Iz EU poručili su da su "svesni situacije" i da je pomno prate.

"Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru Dijaloga uz posredovanje EU postavlja jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih akcija i da se odmah vrati poštovanju Sporazuma", naveo je portparol EU Peter Stano za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija