Politika

Grubješić za Euronews Srbija: Ima šansi da se mišljenje ne nađe na Komitetu ministara, dve zemlje imaju uslov za Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Teodora Vasiljević

17/04/2024

-

11:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je prijem Kosova u članstvo i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku. Za nacrt mišljenja glasao je 131 poslanik, 29 je glasalo protiv, dok je uzdržanih bilo 11. Poslanici su prethodno odbacili amandmane srpske delegacije, kojima je traženo da odluka o prijemu bude odložena, kao i da formiranje Zajednice srpskih opština bude uslov za članstvo Prištine. 

O glasanju u PSSE, ali i o tome šta se očekuje u maju na Komitetu ministara za Euronews Srbija govorila je ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić. Ona je navela da postoje šanse da se mišljenje koje je usvojeno ipak ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara jer dve zemlje Kvinte - Francuska i Italija - zagovaraju da Kosovo treba da ispuni sve zahteve pre prijema u Savet Evrope.

"To što je većina nas govorila da ne očekujemo ništa dobro u PSSE, to se juče pokazalo, ali to ne menja činjenicu da je debata bila vrlo neprijatna, neprijatna za nas koji smo slušali, gledali, sedeli u sali, a koji nismo mogli da govorimo. Pokazalo se da u PSSE postoji dovoljna većina koja je podržala izveštaj izvestiteljke Dore Bakojani i sad taj zveštaj je u suštini postao mišljenje koje je usvojila parlamentarna skupština, a o tom mišljenju bi trebalo da se izjasni Komitet ministara na majskom sastanku. Ono šta nama sada posle ovog svega ostavlja prostor je činjenica da postoje šanse da se ipak to mišljenje ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara, odnosno među zemljama Kvinte, Francuska i Italija zagovaraju da Kosovo treba da ispuni ona preostala dva uslova da bi moglo da razmišlja o prijemu", rekla je Grubješić.

Kako je dodala, ta dva preostala uslova su najpre Zajednica srpskih opština, a onda i Zakon o eksproprijaciji.

"Da se zaustavi ona divljačka ekspropriacija koju kosovske vlasti sprovode na severu Kosova. Za nas je, kao što svi znamo, najbitnija ZSO. Evo, u petak 19. aprila navršava se tačno 11 godina od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma o normalizaciji i od tada do danas ZSO nije formirana. Ako se ona sad ne formira, teško da će se ikad formirati", rekla je ona.

Grubješić kaže da je korak koji je preostao i najvažniji jer jedinu izvršnu odluku donosi Komitet ministara.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

"Komitet ministara jedini može da odluči o prijemu, kao što je odlučio i o aplikaciji i o započinjanju procedure za prijem. Sve ovo pre toga Kosovo je ispunilo voljom što poslanika, voljom kršenja procedura, pravila, ubrzanom procedurom koju do sada nismo videli. Za godinu dana  maltene smo došli  do Komiteta ministara. Rekla sam da postoji šansa da se pitanje prijema ne nađe na Komitetu ministara upravo zato što se među zemljama Kvinte još uvek debatuje, nisu složni oko toga da li Kosovo treba da ispuni sve uslove sada ili kasnije, kao što je Dora Bakojani napisala u izveštaju. Francuska, Italija smatraju da Kosovo pre prijema treba da ispuni sve uslove. Dakle, to je ta šansa koja se pruža za odlaganje prijema Kosova u Savet Evrope. A svakako, svaku šansu i milimetar koji se pojavi u tom nekom manevarskom prostoru treba iskoristiti na pravi način", dodala je ona.

"Poslanici često ne glasaju onako kako glasa njihova matična država"

Zanimljivo je to što tokom jučerašnjige glasanja protiv bili mahom poslanici iz Španije, brojni oni koji dolaze iz zemalja koje ne priznaju Kosovo su ili glasali za ovaj izveštaj, ili su bili uzdržani, ili se čak nisu ni pojavili. Komentarišći kakav to signal šalje Beogradu za dalje, Grubješić kaže da je to "lepota poslaničkog poziva" i da oni "često ne glasaju onako kako njihova matična država glasa".

"Oni su vlasnici svog glasa ovde i najčešće glasaju onako kako glasa politička grupacija kojoj pripadaju. Pa tako kad pogledate, videćete da je, recimo, izuzetak od španske delegacije bila poslanica liberalne grupacije Alde koja dolazi iz Baskije i koja je podržala izveštaj. Na primer Grčka, jedna poslanica je samo iz Ujedinjene Levice glasala za. I tako dalje", rekla je ona.

Dodaje da se može analizirati sve, ali da nam sve govori da mnogo više pažnje treba obraćati prema tim političkim grupama.

"Njih postoji pet ovde u parlamentarnoj skupštini. Tu se poslanici uglavnom grupišu i određuju kako će glasati. Neke grupe dopuštaju slobodan glas, znači da svako glasa po svojoj volji, neke su tu malo strože i tako dalje. Jedini izuzetak od svega ovoga što pričam je naša delegacija. Svih sedam je glasalo protiv, tu nije bilo nikakve dileme. Jedinstveno su nastupali i po odborima i u plenumu. Dakle, nisu se rukovodili glasanjem političkih grupacija kojima pripadaju", naglasila je Grubješić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija