Politika

Grubješić: Debata bila neravnopravna, Savet Evrope se pretvara u političku organizaciju

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

22:41

Grubješić: Debata bila neravnopravna, Savet Evrope se pretvara u političku organizaciju
Grubješić: Debata bila neravnopravna, Savet Evrope se pretvara u političku organizaciju - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

Naglasila je u izjavi za Tanjug, da usvajanje mišljenja izvestioca za prijem Kosova u SE Dore Bakojani ne znači i prijem Kosova.

"Ono što treba ponoviti jeste da to mišljenje nije obavezujuće za Komitet ministara koji je jedini vlastan da odlučuje o članstvu i o aplikaciji za članstvo. To jeste pretposlednji korak, ali onaj finalni dešavaće se u Komitetu ministara na sastanku 16. i 17. maja", navela je Grubješić.

Debata je, kako je naglasila, bila neravnopravna i mnogo više poslanika je govorilo u priliog izveštaja. Dodala je da može da pohvali delegaciju Srbije koja je nastupala jedinstveno.

"Naša delegacija je nastupala jedinstveno i danas na komitetima i na plenarnom zasedanju i koja je podnela amandmane, koja je osporila to što su amandmani bili odbačeni, pa se o amandmanima ipak na kraju plenarnog zasedanja i raspravljalo", rekla je Grubješić i dodala da to sve ipak nije bilo dovoljno da se promeni većinski stav Parlamentarne skupštine.

Većinski stav jeste, kako je dodala, da se prihvati izveštaj Dore Bakojani i da se Komitetu ministara pošalje mišljenje, odnosno preporuka da se Kosovo primi u članstvo Saveta Evrope.

Na strani Srbije 29 glasova i 11 uzdržanih

Podsetila je da je na strani Srbije, a protiv izveštaja bilo 29 glasova i 11 uzdržanih.

"To je nešto što ipak govori o stanju i o situaciji u samoj Parlamentarnoj skupštini", rekla je ona i podsetila da je za izveštaj bio 131 poslanik. Za Srbiju je, kako je naglasila i dalje ključno pitanje Zajednice srpskih opština i da će u petak biti tačno 11 godina od kada je potpisan prvi Briselski sporazim i od kada je ZSO trebalo da bude formirana.

Upozorila je da ako se sada ZSO ne formira, neće biti nikakve šanse da se ona formira kasnije, odnosno da Priština ispuni tu svoju međunarodnu obavezu ukoliko postane član Saveta Evrope.

"Tako da čitav taj izveštaj i čitava ta procedura koja je do sada sprovođena u SE upravo ide protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima počiva ta organizacija. Ona se na moju veliku žalost sve više pretvara u političku organizaciju, a sve manje se bavi onim zbog čega je osnovana, zbog čega je uživala ogromno poštovanje, zbog čega su svi želeli da budu vrlo aktivni i konstruktivni", kazala je Grubješić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor za Srbiju u sledećih mesec dana, rekla je da on nije veliki, ali da se koristi svaki milimetar tog prostora.

Profimedia

 

"Nije nikakva tajna da se ozbiljnom akcijom naših državnih organa, pre svega mislim na posetu predsednika Vučića francuskom predsedniku Makronu, pojavi šansa da Francuska,a uz nju i još neka zemlja Kvinte, a pre svih Italija, zauzmu stav da se prijem Kosova odloži dok se ne ispune svi uslovi", rekla je ona.

Pre svega, kako je dodala, to bi bilo važno i za nas je najbitnije da se donese i zakon o eksproprijaciji - da se obustavi divljačka eksproprijacija koju sprovode vlasti privremenih prištinskih institucija na severu KiM.

Podsetimo, parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je večeras nacrt izveštaj izvestioca za Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope. Za prijem Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon što je usvojena preporuka, Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija