Društvo

Temperatura za koji stepen viša nego juče: Popodne razvedravanje i prestanak padavina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

07:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

I danas oblaci i kiša u Srbiji. Međutim, temperatura će biti za koji stepen viša nego juče, ali će i dalje biti sveže za ovaj period godine, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako objašnjava, nagle temperaturne oscilacije loše utiču na većinu hroničnih bolesnika, naročito jer je temperatura za manje od 24 sata opala za više od 15 stepeni Celzijusa. Na posebnom oprezu trebaju biti srčani i respiratorni bolesnici.

"Od meteoropatskih rekacija danas se očekuju umor, glavobolja i nesanica. Na vreme u Srbiji i dalje utiče ciklon iznad Tirenskog mora. Ciklon će u narednim satima krenuti da se popunjava, što za nas znači slabljenje, a ponegde i prestanak padavina", rekla je Ćirković.

Kaže da će kiše danas najmanje biti u severnim predelima, tačnije severnije od Beograda. Naime, u poslepodnevnim satima, nakon 15 sati kiša će na severu i prestati. Sa druge strane, na jugu i jugoistoku, i danas se očekuje veća količina kiše. Ćirković prognozira da za 12 sati može pasti oko 10 litara na jednom metru kvadratnom.

"Kišonosne oblake i danas će pratiti pojačan do jak severni vetar zbog kog će se činiti da je još hladnije nego što zaista jeste. Kada je reč o maksimalnoj temperaturi, ona će danas biti u intervalu od 12 do 15 stepeni Celzijusa, dok će 13 biti u Beogradu", rekla je ona.

Do kraja meseca ostaje oblačno sa povremenom kišom ili pljuskovima. Ćirković navodi da će temperatura biti oko ili malo iznad proseka. Na visokim planinama južne Srbije povejavaće sunsnežica i sneg. 

"Trenutno snega ima samo na Kopaoniku i Zlatiboru i njegova visina kreće se od dva do četiri centimetara. Veći deo snežnog pokrivača se istopio zbog tople zemlje", dodala je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija