Društvo

Na Fruškoj gori pada sneg: Hladan front stigao u Srbiju, temperatura pala za više od 15 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

07:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hladan front stigao je u Srbiju i spustio temperaturu za više od 15 stepeni Celziusa. Za danas pripremite kapute, topliju odeću i kišobran, savetuje meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako kaže, u južnom delu zemlje i dalje je aktivan najniži stepen upozorenja, koji je inače uključen zbog kiše i pljuskova i čija količina za 12 sati može preći 20 litara po metru kvadratnom. U ostalim je predelima mirnije i bez uključenog meteoalarma.

"To ne znači da na severu neće biti kiše, već da su u pitanju mnogo manje količine nego na jugu. Na trenutnoj sinoptičkoj karti, vidi se priliv hladnog vazduha sa severa, ali i sekundarni ciklon koji se aktivirao u Jadranu. Zahvaljujući tom ciklonu u Srbiji će vreme danas biti pravo jesenje. Ovaj ciklon ka nama šalje veliku količinu vlage, a više vlage znači više oblaka i više kiše", kaže Ćirković.

Inače, prve fotografije snega na Fruškoj gori objavljene su na stranici "Serbialive_Novisad". Kolovozi su mokri, a pahulje se zadržavaju na tlu. Podsetimo, za danas je na pojedinim planinama najavljen i sneg.

Kiša će padati tokom celog dana. Od jutra do mraka, povremeno tek može prestati, ali samo na kratko.

"Zona sa padavinama biće skoncentrisana iznad južnih predela, što znači da će tu pasti i najveća količina. Na planinama će provejavati sneg. Maksimalna dnevna kretaće se od 9 do 12 stepeni Celzijusa. Sreda će biti i najhladniji dan u ovoj sedmici", dodaje.

Moguća grmljavina u poslepodnevnim časovima

Ćirković kaže da će zbog vetra biti utisak da je još hladnije nego što jeste. U nastavku nedelje takođe će biti sveže uz povremenu kišu i pljuskove, a prema njenim rečima, u poslepodnevnim satima može i da zagrmi.

"Maksimalna temperatura kolebaće se između 10 i 15 stepeni, a tokom jutra se u pojednim mestima može spustiti i ispod nule. Naročito hladno tokom noći i jutra biće u petak kada postoji mogućnost za prolećni mraz, koji u ovom delu godine može biti opasan", kaže ona.

Zbog mogućeg mraza, navodi, poljoprivrednici bi trebalo da zaštite svoje biljke. 

"Preporučuje se da se zadimljavanje vrši nekom organskom materijom poput slame ili lišća. Za niske poljoprivredne kulture preporučuje se pokrivanje agortekstilom. To su posebne vrste tkanine koje čuvaju toplotu, samo se mora voditi računa o vremenu dan pre mraza. Ukoliko je dan pre mraza sunčano i vedro, zaštita će biti dobra, a ukoliko je bilo oblačno, hladno i vetrovito zaštita će biti manja", navela je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija