Društvo

U Srbiji danas sunčano i toplo, a za vikend uvertira u novu promenu vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2024

-

07:25

U Srbiji danas sunčano i toplo, a za vikend uvertira u novu promenu vremena
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kraj radne nedelje završavamo uz nešto prijatniju temperaturu koja neće prelaziti 30 stepeni Celzijusa. Ni danas neće biti kiše, tako da kišobran neka ostane kod kuće, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

Kako dodaje, meteorološki uslovi koji vladaju ovih dana su takvi da utiču na povećanje polena u vazduhu. Vlažnost vazduha je niska, dok visoka prolećna temperatura ubrzava cvetanje. 

"Tu je povremeno i pojačan vetar koji može da raširi polen i do 100 kilometara. U danu pred nama stabilno i dalje bez kiše, koja bi mogla da spere čestice polena u vazduhu. Nebo će biti sunčano, gotovo bez oblaka koji bi možda mogli da pruže hlad", rekla je Ćirković.

Kada je reč o temperaturi, danas će biti malo toplije nego juče. Maksimalna temperatura kretaće se od 25 do 29 stepeni, a u Beogradu danas do 27.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Vetar će i danas duvati sa severa, a njegov intezitet biće slab do umeren", dodaje Ćirković.

Ona je navela i da je proleće jedno od najlepših godišnjih doba, ali intezivno cvetanje izaziva i brojne alergije. 

"Prema kalendaru cvetanja, trenutno je aktuelno cvetanje drveća i pojednih trava. Lekari upozoravaju da se na vreme krene sa uzimanjem terapije, i da nelečene respiratorne alergije mogu preći u bronhijalnu asmu", dodaje.

Za dane vikenda i u ponedeljak toplo, sunčano i stabilno. Temperatura će ponovo dostići 30 podeljak i to će biti uvertira u novu promenu vremena, koja u Srbiju stiže u utorak uveče.

Promena će biti drastična, očekuje nas naglo zahlađenje, kiša i pljuskovi. Zato Ćirković preporučuje da tokom ovog vikenda što više vremena provedete napolju na otvorenom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija