Društvo

Svaki deseti građanin Srbije ima poremećaj rada štitaste žlezde: Jedna stvar predstavlja poseban rizik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2024

-

12:05

Svaki deseti građanin Srbije ima poremećaj rada štitaste žlezde: Jedna stvar predstavlja poseban rizik
Svaki deseti građanin Srbije ima poremećaj rada štitaste žlezde: Jedna stvar predstavlja poseban rizik - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svaki deseti građanin Srbije ima poremećaj rada štitaste žlezde, pokazuju najnovija istraživanja. Zanemarivanje ovog problema može da dovede do ozbiljnih smetnji u radu srca, izazove neplodnost, čak i urođene srčane mane kod novorođenčadi.

O ovoj temi je, u Međunarodnoj nedelji podizanja svesti o radu štitaste žlezde, u Jutarnjem programu Euronewsa gostovao endokrinolog, doktor Miloš Žarković.

On je otkrio da oboljenja štitaste žlezde pre svega pogađaju žene i da je taj odnos otprilike jedan prema pet, što je očekivano, s obzirom na to da je poznato da žene češće oboljevaju od autominuh bolesti.

Na pitanje koliko na poremaćeje u radu štitaste žlzde utiče genetika, a koliko spoljni faktori, doktor Žarković kaže da genetika utiče sa oko 50 odsto, ali da su spoljni faktori jednako važni. 

"Postoje supstance koje loše utiču na tiroidno zdravlje, ali one loše utiču na bilo koji deo endokrinog sistema. Na prvom mestu je gojaznost. Kad pogledamo grafikon gojaznosti i uporedimo ga s grafikonom kancera štitatste žlezde, te dve krive su gotovo jednake. Pravilna ishrana je presudna, a najbitnija stvar je unos joda. Štitatsta žlezda radi na jod", rekao je doktor Miloš Žarković.

Kompletno gostovanje Žarkovića na temu poremečaja rada štitatste žlezde pogledajte u video-prilogu:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija