Društvo

Školama u Beogradu stigle instrukcije za pomoć od 20.000 dinara: Imaju li pravo na pomoć đaci u privatnim školama?

Komentari

Autor: S. T.

22/04/2024

-

14:00

Školama u Beogradu stigle instrukcije za pomoć od 20.000 dinara: Imaju li pravo na pomoć đaci u privatnim školama?
Školama u Beogradu stigle instrukcije za pomoć od 20.000 dinara: Imaju li pravo na pomoć đaci u privatnim školama? - Copyright Tanjug/Predrag Mitić, Zoran Žestić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnovnim i srednjim školama u Beogradu stiglo je danas obaveštenje Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu kako da prikupljaju podatke od roditelja za pomoć koju dodeljuje Grad Beograd u iznosu od 20.000 dinara za pripremu đaka u školu. 

Uz obaveštenje koje su dobili direktori osnovnih i srednjih škola u Beogradu, prosleđeni su i obrasci koje treba da popune roditelji. Prijava za novčana sredstav počinje danas i traje do kraja školske godine, do kraja avgusta.

"Obrasce za učenike prvog razreda osnovne škole prikupite prilikom upisa dece u školu. Uz složene obrasce potrebno je dostaviti i spiskove učenika po odeljenjima. Obzirom da je pomoć namenjena za školsku 2024-2025. godinu nije potrebno prikupljati podatke za učenike završnih godina srednjih škola", navedeno je u obaveštenju koje je školama prosledio Sekretarija za obrazovanje i dečju zaštitu.

Uz obaveštenje školama je dostavljena i odluka Privremenog organa Grada Beograda o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta.

U odluci je navedeno da pravo na novčana sredstva u iznosu od 20.000 dinara po svakom detetu imaju porodice redovnih učenika osnovnih i srednjih škola u javnoj i privatnoj svojini na teritoriji Grada Beograda.

Obrazac

 

"Novčana sredstva u iznosu od 20.000 dinara po učeniku, na ime đačke pomoći isplaćuju se porodicama na račun jednog od roditelja ili drugog zakonskog zastupnika učenika", navedeno je u odluci.

Koje podatke moraju da popune roditelji

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" na Novom Beogradu kaže da je jutros stiglo obaveštenje Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu o prijavljivanju za novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara po svakom učeniku.

"Uz službeni mejl dobili smo i formular. Obrasce koje popunjavaju roditelji treba da prikupimo do kraja školske godine, a za učenike prvog razreda prilikom upisa. Za đake koji su sada osmi razred, podaci će se prikupljati u srednjoj školi koju budu upisali", pojasnio je Eger za Euronews Srbija.

Obrasci koje roditelji treba da popune i vrate školi sadrže ime i prezime učenika, razred i odeljenje, zatim ime i prezime roditelja, datum rođenja učenika, mesto prebivališta, kontakt telefon i tekući račin roditelja. Roditelji koji imaju dva deteta popunjavaju dva obrasca.

Uz obrazac potrebno je da roditelji dostave i fotokopiju prednje strane platne kartice. Popunjavanjem obrasca roditelji daju saglasnost da škola može da dostavi Sekretarijatu  podatke o broju njihovog tekućeg računa kako bi se uplatila novčana sredstva.

Eger kaže da su instrukcije već prosledili razrednim starešinama i učiteljicama i očekuje da će određen broj obrazaca već danas biti podeljen.

profimedia

 

"Mislim da je najlakše da se to obavi preko odeljenskih starešina. Bar smo mi tako uradili. Oni će da stupe u kontakt sa roditeljima i da im daju obrasce da popune. Sve obrasce moraju roditelji da popune", pojasnio je on.

Isplata od 1. septembra

Inače, Grad Beograd je prošle godine finansirao nabavku udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce u prestonici, a ove godine su odlučili da to bude novčana pomoć od 20.000 dinara za svakog đaka. To znači da porodice koje imaju dva školarca mogu računati na pomoć od grada od 40.000 dinara, tri đaka 60.000 dinara. 

Prijava počinje danas u školama u Beogradu i trajaće do kraja avgusta. Isplata novca počinje od 1. septembra.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da su do cifre od 20.000 dinara došli tako što su uzeli maksimalnu vrednost kompleta udžbenika i na to dodali 15 odsto. 

Prošle godine, kada je Grad nabavljao udžbenike, u pojedinim srednjim stručnim školama roditelji su ipak morali sami da kupuju udžbenika. Grad je kupovao samo odobrene udžbenike koji su u Katalogu i koje je odobrilo Ministarstvo prosvete. Ispostavilo se da u nekim srednjim stručnim školama đaci uče iz neodobrenih skripti i priručnika. 

Opredeljenjem Grada da ove godine umesto kupovine udžbenika roditeljima daju novac, konačno će pomoć stići i do onih koji su prošle godine bili uskraćeni.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija