Društvo

Studentski dom u Nišu kao Skadar na Bojani: Gradi se već 15 godina i još nije završen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/04/2024

-

17:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi studentski dom kod tehničkih fakulteta u Nišu, i posle 15 godina od polaganja kamena temeljca, nije završen. Sada je Ministarstvo prosvete raspisalo još jedan tender vredan 960 miliona dinara. U Studentskom centru Niš kažu da je povećanje smeštajnih kapaciteta neophodno s obzirom da su skoro pola veka isti, a da je standard mnogih studenata na jugu nizak.

Kada je 2009. udaren temelj novog studentskog doma u Nišu, ta investicija najavljena je kao najveća u gradu. Od tada su rokovi više puta pomerani, i još se ne zna kada će se u njega useliti prvi stanari. 

"Kad sam se doselio u komšiluk, zgrada je bila ozidana do pola, a to je bilo pre osam, devet godina. Mislim da su pre tri godine dozidali do kraja, postavili prozore i ništa više", priča jedan Nišlija za Euronews Srbija.

Više nema ni majstora, ni table. Posle 15 godina i brojnih zastoja, stiglo se do planiranih 11 spratova i tu se stalo. Nišlije ga porede sa Skadrom na Bojani, a investiciji se kraj ne nazire. 

Podrška Evropske investicione banke

Da se konačno završi, planirana je podrška Evropske investicione banke. Kada je nedavno, kao premijerka, Ana Brnanić bila u Nišu, najavila je skoru izgradnju, ali rokove nije spominjala. Ranije su oni pomerani zbog manjka para, izmene projekta ili izvodjača radova, kovid pandemije.

Euronews

 

"Upravo ovih dana je trebalo da bude otvaranje ponuda, međutim, podneti su zahtevi za zaštitu prava ponuđača i to od strane tri potencijalna ponuđača, tako da će verovatno biti posla za Republičku komisiju za zaštitu prava. Nakon njihove odluke videće se šta će biti sa postupkom. Cilj jeste bio da kompletan postupak bude okončan za 360 dana, mislim da će to ostati jedan od uslova i zahteva", kaže Dobrivoje Ljujić, pomoćnik direktora Studentskog centra Niš.

Poslednji studentski dom u Nišu izgradjen je 1978. godine. U tri postojeća mesta ima za oko 950 studenata. Novi dom povećaće smeštajne kapacitete za skoro 50 odsto.

"Univerzitetu u Nišu gravitaraju uglavnom nerazvijene opštine sa juga Srbije, tako da bi novih 400 mesta svakako, pre svega, značilo roditeljima te dece", naveo je Ljujić za Euronews Srbija.

Očekivanja studenata

Studenti koji privatno stanuju, jedva čekaju da se novi objekat završi, što bi povećale i njihove šanse da dobiju mesto u domu.

"Cimer i ja plaćamo po 150 evra za stan, što znači 300 evra mesečno. Izgradnja doma bi bila poželjna, pošto je mesto u domu povoljno, košta oko 2.800 dinara", priča jedan od studenata.

Ne očekuje da će dom biti završen do kraja njegovog studiranja, jer se gradi više od 10 godina.

Kada konačno bude završen, biće po najsavremenijim standardima, energetski efikasan i sa svim pratećim sadržajima i uslovima i za studente sa invaliditetom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija