Društvo

Godišnjica masovnog ubistva: Odavanje pošte ubijenoj deci ispred "Ribnikara", na Tašmajdanu razgovor sa građanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2024

-

09:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jutros u 8.40 sati ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru porodice, prijatelji, građani palili su sveće i polagali cveće u znak sećanja na stradale u masovnoj pucnjavi koja se dogodila pre godina dana u toj školi, kada je K.K. (13) ubio deset osoba- čuvara škola i devet učenika. Mediji u Srbiji su u 8.41 prekidom programa obeležili minut ćutanja kao sećanje na žrtve.

"Buđenje" je simboličan naziv za program kojim će se danas obeležiti godišnjica masovnog ubistva. Program uključuje prostorno-likovnu instalaciju koja pruža "dostojanstveno odavanje pošte" žrtvama. 

Euronews Srbija

 

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu u 9.00 časova počeo je Forum u okviru kojeg građani mogu da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. Forum će trajati do 19.00 časova.

U prostoru Foruma dostupna je i kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu emituje se video-kolaž sećanja na žrtve.

Euronews TV

U 20.00 će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.

"Pozivamo građanke i građane da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg ‘mesta sećanja‘ na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023.", zaključio je Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nedelja sećanja i zajedništva u školama od 7. do 10. maja

Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

"Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima“, navedeno je tada u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Član Veća gradske opštine Vračar Dragi Lukić rekao je za Euronews Srbija da su sve škole u Srbiji dobile smernice da se po povratku dece sa prolećnog raspusta obeleže Nedelju sećanja i zajedništva.

"Sve škole su dobile smernice od Ministarstva prosvete kako narednu nedelju da posvete kulturi sećanja za nevine žrtve stradale u Ribnikaru. Škole će same osmisliti kako će obeležiti, u nekim školama će biti izložbe, u nekima će se pričati o empatiji. važno nam je da vidimo koliko su deca sazrela u ovakvoj situaciji, gde sebe vide, zatim odnos prema nasilju", rekao je Lukić.

Euronews TV

Dodaje da je u porastu internet nasilje, gde deca trpe psihičku torturu od vršnjaka. 

Govoreći o Ribnikaru on je rekao da škola sada ima oko 10 odsto manje učenika nego ranije, što se moglo očekivati da će neka deca napustiti školu.

"To nije veliki broj. Pokušavamo da škola živi normalno. Manje se dece upisuje u prvi razred nego prethodnih godina. Prirodno je da bude manje. Međutim, nije se mnogo osuo broj đaka", naveo je on.

Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja te škole. Vučević i ministri u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća. Prethodno je cveće položio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Deset ubijenih

Vlada Srbije je u martu donela odluku o obrazovanju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u toj oglednoj školi u kojoj su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i čuvar Dragan Vlahović (53).

Euronews Srbija

 

Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvetu, kulturu i javna ulaganja, Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ribnikara, dva predstavnika porodica ubijenih, kao i predstavnici organizacije Victim Support Europe, Viktimološkog društva Srbije i Instituta za pedagoška istraživanja.

Ministar prosvete Branko Ružić, iz moralnih razloga, nakon tog čina dao je ostavku.
Država je nakon te tragedije, ali i one koja se dogodila dan kasnije kod Mladenovca, pokrenula akciju prikupljanja nelegalnog oružja u kojoj je predato više od 108.000 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava. 

Narodna skupština Srbije sredinom jula formirala je Anketni odbor čiji je zadatak trebalo da bude da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masakra početkom maja u Ribnikaru i selima u okolini Mladenovca u kojima je ubijeno 19 osoba.  Nekoliko dana kasnije, posle molbe punomoćnika porodica žrtava zločina, Skupština je obustavila rad odbora. 

Podršku preživeloj deci, nastavnicima, roditeljima i institucijama davali su i norveški stručnjaci koji su imali iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja kada je  Andres Brejvik, ekstremista i "ideološki terorista", ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

U znak sećanja na ubijenog dečaka Andriju Čikića ustanovljena je nagrada za mlade pijaniste i kompozitore koja nosi njegovo ime. U aprilu je održana revija posvećena maloj Angelini Aćimović na kojoj su prikazani modeli napravljeni po njenim skicama, čak je i Dior u znak podrške kreirao dve haljine. 

Osnovana je i fondacija koja nosi ime Angeline - devojičice koja je bila poslednja žrtva masakra u Ribnikaru.

K.K. je 3. maja po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđnja, a zatim i u dvoje učenika. Nastavio je hodnikom ka učionici gde je sa vrata pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Nakon svega izašao je u dvorište i pozvao policiju.

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv oca i majke dečaka-ubice, Vladimira i Miljane Kecmanović i još dve osobe iz streljane, u kojoj je dečak učio da puca. Otac K.K. je u pritvoru, dok se njegova majka brani sa slobode.

Komentari (0)

Srbija