Društvo

Anticiklon donosi afričku vrelinu u Srbiju: Danas malo prijatnije, temperatura do 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2021

-

07:46

Anticiklon donosi afričku vrelinu u Srbiju: Danas malo prijatnije, temperatura do 34 stepena
Ekstremno visoke temperature u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se kao i veći deo Balkanskog poluostrva nalazi se pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklona, i on je zaslužan za vedro i veoma toplo vreme. Zapravo, on duva u smeru kazaljke na satu, pa na taj način omogućava priliv Afričke vreline u naše krajeve, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Kako dodaje, Srbija će i danas biti "obojena u žutu boju" koja predstavlja niži stepen upozorenja. Međutim, kako dodaje, kada je reč o šumskim požarima, stepen upozorenja je nešto veći.

"Na teritoriji Banata, Šumadije, zapadne, istočne, jugoistočne Srbije kao i Kosova i Metohije upaljena je crvena lampica, a to znači i veća verovatnoća za izbijanje šumskih požara", objašnjava Lazarević.

Kako kaže, u danu pred nama sunčano, suvo i malo prijatnije nego juče.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Nakon tropske noći u većim gradovima, maksimalna dnevna biće za dva do tri stepena niža nego juče. U najtoplijem delu dana biće izmereno od 31 do 34 stepena. I danas će južni predeli biti topliji od severnih", rekla je Lazarević.

Međutim, blago oseveženje stiže sa severnim vetrom, koji će u poslepodnevnim satima na području Negotinske i Timočke Krajine imati i olujne udare.

Euronews Serbia

Topao vikend pred nama

Petak i dane vikenda obeležiće stabilno, sunčano i veoma toplo vreme. Anticiklon koji se stacionirao iznad naših predela štitiće nas od kišonosnih oblaka koji su nam preko potrebni.

"Najviša dnevna tokom vikenda biće u intervalu od 32 do 36 stepeni, u ponedeljak i do 39 u hladu", kaže Lazarević i dodaje da dugo očekivano osveženje može da se očekuje sredinom naredne nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija