Društvo

Slede nam još topliji dani: Upaljen žuti meteoalarm - maksimalna temperatura 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2021

-

07:36

Vremenska prognoza • Euronews Serbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je danas upaljen žuti meteoalarm, koji predstavlja niži stepen upozorenja, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Kako je objasnila, ova boja upozorava na visoku vrednost temperature koja traje već danima, kao i na moguću grmljavinu koja se očekuje poslepodne na jugu zemlje.

"Veći deo Srbije i Balkanskog polustrva nalazi se pod uticajem naticiklona, tako da će nebo i danas iznad našeg regiona biti sunčano i vedro", rekla je ona.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Kako je dodala, poslepodne će, usled destabilizacije vremena, doći do formiranja grmljavinskih oblaka (Cumulonimbusa), u južnim predelima, iz kojih može da padne i po koji lokalni, letnji pljusak. 

"Ovakva vrsta pljuskova zauzima veoma malu horizontalnu površinu, tako da se može da se desi da u vašem mestu pada kiša, a da je 50 metara dalje suvo", objašnjava Lazarević.

Međutim, kako dodaje, pljuskovi neće rashladiti vazduh, ali zato u jednom trenutku severozapadni vetar koji se očekuje sredinom dana hoće. 

Kada je reč o temperaturi, Lazarević kaže da će se kretati oko 33-34 stepena Celzijusovih, na planinama će biti tek nekui stepen iznad 20.

Drugi deo vikenda još topliji

Lazarević kaže da nam u drugoj polovini vikenda stižu nešto više temperature, kao i da će avgust opravdati epitet najtoplijeg meseca u godini.

"Naročito vrelo biće od vikenda kada bi temperatura ponovo u pojednim mestima mogla da pređe i 40 podeljak", kaže ona.

Što se mogućih šumskih požara tiče, crvena lampica upaljena je u Šumadiji, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji. 

RINA

 

"Na ovim područjima indeks pojave šumskih požara je esktremno visok. Naime, imamo kombinaciju sušnog perioda, visoke temperature i niske vlažnosti vazduha", kaže Lazarević i savetuje oprez i izbegavanje paljenja vatre na otvorenom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija