Društvo

Zašto nije usvojen "Pandemijski sporazum": Epidemiolozi upozoravaju na viruse koji prete, a jedan se posebno prati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

09:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Strani i domaći stručnjaci kažu da mnogi virusi, kao što su ptičji grip, ebola i marburška groznica, ali i korona virusi mogu biti izvor budućih pandemija. Tema je ponovo aktuelizovana nakon što države članice Svetske zdravstvene organizacije nisu uspele da se usaglase oko zajedničke međunarodne politike.

Izmenama međunarodnih propisa, amandmani "Pandemijskog sporazuma" predviđali su podsticanje zemalja da pojačaju kapacitete za uzbunjivanje, otkrivanje i suzbijanje pandemije i da sarađuju na međunarodnom nivou.

Međutim, sporazum nije potpisan što je navelo stručnu javnost da upozori na neizbežnost nove pandemije. 

Da je pitanje vremena kada će se javiti novi uzročnik saglasan je i epidemiolog Zoran Radovanović koji za Euronews Srbija kaže da postoji šansa da nova pandemija bude blaža, ali "vrlo verovatno i mnogo pogubnija" od prehodnih. 

Komentarišući odluku da ne dođe do potpisivanja sporazuma, Radovanović ukazuje da se radi o "velikoj bruci", navodeći da je taj dokument pripreman više od dve godine te da je naredno potpisivanje odloženo za maj naredne godine.

Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

 

"Tu su konfliktni interesi različiti, ali to traje više od 70 godina, još od prve takve konvencije još 1851. u Parizu", objašnjava naš sagovornik.

Radovanović dodaje da je neophodno da se pronađe balans između slobodnog prometa ljudi i robe, a s druge strane da ne nastupe "mnogo veće štete" zbog propuštanja da se donesu restriktivne mere, kako se bolest ne bi dodatno širila.

"Bogate zemlje stopirale sporazum"

Epidemiolog pojašnjava da postoje 194 članice Svetske zdravstvene organizacije, ali da međunarodni zdravstveni pravilnik iz 2005. godine, usvojen dve godine kasnije, nije dovoljan u borbi protiv pandemija.

"To je pokazala epidemija kovida, govori se o takozvanom vakcinalnom nacionalizmu, ali u pitanju je sebičnost koja se odnosila i na druge aspekte, na prenos tehnologije, na pomoć i finansijsku, jer takva bolest ne poznaje granice, to je ono banalno se tako kaže, ali što je duboka jedna istina, i ako zanemarite potrebe drugih, onda vam se taj talas vrati u mnogo većoj meri", jasan je Radovanović.

Ističe i da su "bogate zemlje" naručivale i triput više vakcina za vreme korone nego što imaju stanovnika, a onda za "siromašne zemlje" nije ostalo ništa. 

"Ideja je bila da se donese nov dokument, ali tu su se usprotivile uglavnom Zapadne zemlje", kaže Radovanović.

"Zbog toga je početkom 2020. generalni direktor SZO išao stalno u Kinu da tu aranžira sa njima. E sad, ideja je bila bez obzira da li neka zemlja hoće da prizna da na svojoj teritoriji ima takav problem, da SZO ima prava da upozori druge zemlje da postoji zaraza na određenoj teritoriji", naglašavajući da se prema takvoj opasnosti treba suprotstaviti na jedan solidaran način na međunarodnom nivou, ako je pretnja međunarodna.

WHO Kenya and Ministry of Health

 

Ističe da "ne može SZO da naređuje" drugima, ali da je ideja bila da se u većoj meri zemlje članice obavežu na saradnju, jer se dokument odnosio i na finansijske aranžmana. 

"To podrazumeva da se siromašnim zemljama omogući taj epidemiološki nadzor, da znaju šta se dešava na njihovoj teritoriji, jer se pokazalo da ebola ili marbuška groznica mesecima tinjaju pa je sve više obolelih, ali nema ko a javi", navodi epidemiolog. 

Dodaje da se tu radi o područjima gde nema zdrastvenih radnika, te da je neophodno da se uspostavi mreža kako bi se što ranije otkrila "neobična situacija".

Opasnost od virusa H5N1

Radovanović kaže da se trenutno pomno prati virus H5N1, varijanta ptičijeg gripa od koje "ponekad oboli čovek", navodeći da se u tom slučaju odmah interveniše tako što se "zatre celo jato".

"Obično divlje ptice, uglavnom plovuše, zaraze patke, guske, labudove, pa onda to pređe na živinu i onda celo jato mora da se uništi. To su milionske štete, uništi se više stotina hiljada ili mnogo miliona peradi u jednom trenutku, zato što ako postoji tu zaraza ona će dalje da se širi", objašnjava epidemiolog.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Do sada se pokazalo, kako kaže, da H5N1 može da se prenese na čoveka, ali da je interhumani prenos sa čoveka na čoveka izuzetno redak.

"Može najbliži član porodice da se zarazi i na tome ostane. Ali ovo sad što smo svedoci, ovo je malo različit virus, to je neki H5N2 i to je prvi put zabeležen slučaj da oboli čovek i on je odmah i umro. Doduše, imao je i neke druge bolesti, ali to je pomalo indikativno i zabrinjavajuće. Pretpostavlja se da taj virus već kruži i da je bilo zaraženih u Meksiku", zaključuje u razgovoru za Euronews epidemiog Zoran Radovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija