Društvo

U domovima zdravlja povećan broj pregleda dece zbog ujeda krpelja i BRNU virusa

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2024

-

08:55

U domovima zdravlja povećan broj pregleda dece zbog ujeda krpelja i BRNU virusa
U domovima zdravlja povećan broj pregleda dece zbog ujeda krpelja i BRNU virusa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus.

Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja.

Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu.

"Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka”, kaže Golubović.

Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti 2-3 godine.

Inkubacija traje od tri do pet dana, a od simptoma je prisutna temeratura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica.

"Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija”, navodi dr Golubović.

Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest.

"Savet roditeljima je da kada primete krpelja na koži detata da se jave u svoj dom zdravlja da bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti pedijatar", rekla je dr Golubović.

Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija