Društvo

"Plikovi oko usta, na rukama i nogama": Povećan broj pacijenata u dečjim dispanzerima zbog virusnog oboljenja

Komentari

Autor: EUronews Srbija

13/06/2024

-

13:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nekoliko dana povećan je broj pacijenata na pedijatrijskim odeljenjima domova zdravlja. Najviše je dece sa oboljenjem koje je izazvano BRNU virusom, ali roditelji dovode decu i zbog ujeda krpelja.

BRNU virus je skraćenica za bolest ruku, usta i nogu. Reč je o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu. Virus je iz grupe koksaki virusa, ali to roditelji ne treba da brine, jer to nije koksaki virus koji izaziva miokarditis. 

Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije Dom zdravlja Čukarica kaže da BRNU virus izaziva infekciju koja počinje povišenom temperaturom (oko 38 stepeni) i roditelji se najčešće jave u dom zdravlja jer dete ne može da jede, ne može da guta, javljaju se vezikule, plihovi.

"Javljaju se vezikule koje podsećaju na varičelu. Promene se javljaju oko usta, na šakama, stopalima, ali može da se pojavi po celom telu. Međutim, to ne treba roditelje da uplaši jer simptomi prolaze za oko nedelju dana", priča ona za Euronews Srbija.

Dodaje da je dete obično bezvoljno, najviše se žali na bolove pri gutanju.

"Kao i svi ostali virusi i ovaj se ne leči već čekamo da prođe. Naravno, koriste se sredstva samo za ublažavanje simptoma. Snižavamo telesnu temperaturu, a za afte i ranice u ustima mogu se koristiti razni antiseptični sprejevi", navela je dr Mitrović.

Zbog vezikula po ustima deca ne mogu da jedu, te se savetuje da im roditelji daju pasiranu hranu, da ona bude hladna, a ne topla.

Koliko traje infekcija?

"Ako dete ne može da jede nemojte ga terati. Ništa se neće desiti u ta tri- četiri dana koliko traje taj najteži period. Važno je da dete u tom periodu pije vode, da ne dođe do dehidratacije. Dakle, bolest nije opasna, opasna je samo za baš malu decu koja usled toga što ne jedu i ne piju mogu da dehidriraju. Znači, važno je pojiti decu", kaže dr Mitrović.

profimedia

 

Obično infekcija traje sedam do deset dana. Virus je veoma zarazan i zato se javljaju mini epidemije u vrtićima.

"Virus se prenosi prljavim rukama, salivacijom. U vrtićkom uzrastu se posebno brzo prenosi jer mala deca nemaju osvešćene higijenske navike. Zato je važno da podstičemo decu da peru ruke, da ih ne guraju u usta", pojasnila je doktorka.

Kako je reč o virusnom oboljenju nikako se ne leči antibioticima. Opravdano je uključiti antibiotsku terapiju samo ako se na BRNU virus nadoveže neka bakterijska infekcija, što se, kako kaže doktorka, retko dešava.

Kako bezbedno izvaditi krpelj?

Osim zbrog BRNU virusa čeklaonice u domovima zdravlja su pune i zbog sve češćih uboda krpelja. Stiglo je toplo vreme, ljudi sve više vremena provode u prirodi, te ne čudi što se sa izleta vraćaju sa zakačenim krpeljem na koži.

"Da, imamo baš mnogo uboda krpelja. Bukvalno, kako je došlo lepo vreme, došli su nam i krpelji. Roditelji mogu sami da izvade krpelja, samo ako su sigurni da znaju pravilno da to urade. Važno je da se istakne da nema posipanja benzinom, alkoholom..., jer ako to uradite fizički će krpelj povratiti bakteriju koja izaziva Lajmsku bolest i zaraziti vas. To je siguran put da dobijete bakteriju koju zaraženi krpelj prenosi", istakla je Mitrović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ukoliko samo vadite krpelja to treba uraditi sterilnom pincetom u obrnutom pravcu kazaljke na satu. Doktorka savetuje roditeljima da je možda još lakše da uzmu gazu i taj deo oko krpelja vrte u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

"Naravno, ukoliko nisu sigurni da mogu sami to da urade treba da dođu u dom zdravlja. Samo ubodno mesto prati se do 30 dana, jer ako je krpelj bio inficiran, on može da zarazi i dete", pojašnjava ona.

Navodi da postoji široka tendencija danas da se krpelji nose na analizu i da rezultate analize roditelji donose lekarima u domu zdravlja.

"Mi onda treba da lečimo papir, jer znamo da je krpelj pozitivan, ali ne znamo da li je bolest prenesena na dete. Zato ne treba nositi krpelje na analizu. To ima smisla samo ako je krpelj stajao na koži 24 do 48 sati. Za to vreme može bakteriju koja se nalazi u stomaku krpelja da se prenese u krv čoveka. Ako je kraći period na koži to se neće desiti. Antibiotik koji se propisuje zaraženim pacijentima mora da se pije dve ili tri nedelje. To je jako dug period da mi deci dajemo antibiotike, a nismo sigurni da su zaraženi", zaključila je ona.

 

Komentari (0)

Srbija