Društvo

Gradske vlasti tvrde: Posle požara u Vinči kvalitet vazduha u Beogradu trenutno dobar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

10:38

Gradske vlasti tvrde: Posle požara u Vinči kvalitet vazduha u Beogradu trenutno dobar
Gradske vlasti tvrde: Posle požara u Vinči kvalitet vazduha u Beogradu trenutno dobar - Copyright Aleksandar Petrović, Euronews/Jovana Stanković, Naxi kamere

veličina teksta

Aa Aa

Nakon akcidentne situacije na deponiji u Vinči, trenutno stanje kvaliteta vazduha u Beogradu je dobro, što pokazuju merne stanice, rekla je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je istakla da je požar prošle nedelje izazvao kratkotrajan problem u vezi sa štetnim materijama u vazduhu.

"U akcidentnim situacijama se drugačije reaguje, ne gleda se klasičan monitoring, ali rade se analize u roku od deset do petnaest dana i to analizom suspendovanih čestica. To će dati kompletnu informaciju. Stanje se prati od početka do kraja i grad izveštava kada ima jasne podatke posredstvom Gradskog štaba za vanredne situacije. Kvalitet vazduha u Beogradu meri se na svakih sat vremena i građani mogu da dobiju jasne informacije o trenutnom stanju", navela je Vilotijević, prenosi Beoinfo izjavu koju je dala za TV Pink.

U glavnom gradu trenutno postoji 35 mernih stanica, od kojih je 10 poluautomatskih, a ostale su automatske.

"U novom programu stavili smo dve merne stanice baš oko predela Vinče, da bismo kvalitet vazduha mogli ranije da pratimo. Grad Beograd ulaže i kupuje nove merne stanice kako bi se kontrolisao i pratio kvalitet vazduha i kako bi građani imali pravu informaciju", rekla je Vilotijevićeva.

Toksikološke ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje imaju obavezu da u slučaju svih akcidentnih situacija izlaze na teren, kako bi i na licu mesta proverili stanje, pojasnila je ona.

Tri vatrogasna vozila i dalje dežuraju na deponiji u Vinči, ali težište je sada na ekipama "Beo čiste energije", koje organizovano i teškom mehanizacijom lokalizovano zatrpavaju zemljom mesto požara.

Nesanitarna deponija u Vinči postaće prošlost, tačnije biće sanirana, zatvorena i pretvorena u "zeleno" brdo. Posebnim sistemima i postrojenjima gas će se iskorišćavati za proizvodnju zelene energije, a otpadne, kontaminirane, podzemne vode, čega kako je navela Ivana Vilotijević po preračunima ima u zapremini od 250 olimpijskih bazena, više neće imati ispust u Dunav.

Nova sanitarna deponija za komunalni otpad počela je s radom 2. avgusta, a očekuje se i otvaranje deponije za građevinski otpad, gde će se pružati usluga tretmana i odlaganja ove vrste otpada.

Akcenat u budućnosti, navodi se, biće na reciklaži, odnosno na separaciji komponenti iz otpada koje mogu da se ponovo upotrebe.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ivana Petrovic

13.08.2021 12:59

A od čega se ja gušim danima? Zašto ljudi oboleli od astme imaju povećane probleme, a ambrozija još ne cveta?

Srbija