Društvo

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine: Kvalitet vazduha u Beogradu dobar, osim blizu Vinče

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/08/2021

-

15:40

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Beograđani su i noćas mogli da osete dim sa deponije Vinča, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je kvalitet vazduha u Srbiji danas dobar, osim u neposrednoj blizini deponije u Vinči, na kojoj je pre nekoliko dana izbio požar.

"Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi kontinuirani monitoring i dolazi pre svega kao posledica harmonizovanja srpskih sa evropskim standardima. Naime, način na koji mi merimo ovde vazduh, to se radi u bilo kojoj drugoj savremenoj evropskoj državi. Građani onda kada izraze zabrinutost i zainteresovanost za kvalitet vazduha lako mogu da utvrde kakav je vazduh u njihovom kraju - preko mobilne aplikacije Agencije za životnu sredinu. Mi zaista vidimo da je u naselju Vinča bilo zagađujućih materija u vazduhu", rekao je Radović za Euronews Srbija.

Kaže i da je dobro što u javnosti ima reakcija kakva je bila nakon izbijanja požara u Vinči.

"I danas kada se desi neki požar kada se desi neki ekološki akcident mi imamo upravo reakciju javnosti. To je ono što je došlo kao potvrda našeg rada i naše misije. Takođe je  veoma važno da je danas u Srbiji veća borba protiv aerozagađenja nego što je ikada bila", ocenio je sagovornik Euronews Srbija.

Smatra i da je resorno ministarstvo uradilo "mnogo više za poslednjih godinu dana, nego što je urađeno u proteklih 30 godina".

"Srbija je sistemski pristupila rešavanju problema aerozagađenja. To radi ne samo naše ministarstvo i Ministarstvo energetike, već srpska vlada drži životnu sredinu kao najveći prioritet svoje agende", podvukao je Radović.

Dodaje i da su ovakvi ekološki akcidenti, kao požar u Vinči, nepredvidivi i da oni "prosto uvek mogu da se dese".

"Nažalost visoke su temperature, vidimo da požari izbijaju po čitavoj Evropi, a na samnmoj deponiji ima dosta zapaljivih materija", istakao je on.

Kako je naveo, u danu kada je izbio požar došlo je do prekoračenja zagađujućih materija u celom gradu".

"To je bila epizoda koja je trajala nekoliko časova", dodao je Radović.

Podsetimo, tokom protekle noći, u pojedinim delovima Beograda osećao se dim sa deponije  u Vinči. Neprijatan miris osetili su građani naselja Braće Jerković, Vračara, ali i stanovnici koji žive u okolini Ulice vojvode Stepe, kao i u Kaluđerici.

"Probudio me je miris dima usred noći. Nije moglo da se diše", rekla je jedna Beograđanka.

I T.S. iz Kaluđerice kaže da ju je usred noći probudio miris dima iz Vinče i da su morali da zatvore prozore kako bi mogli da spavaju.

Požar u Vinči je izbio u nedelju 8. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija