Društvo

Dim iz Vinče i noćas mučio Beograđane: Nismo mogli da dišemo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

11/08/2021

-

08:22

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom protekle noći, u pojedinim delovima Beograda osećao se dim iz deponije Vinča. Neprijatan miris osetili su građani naselja Braće Jerković, na Vračaru, ali i stanovnici koji koji žive u okolini Ulice Vojvode Stepe, kao i u Kaluđerici.

"Probudio me je miris dima usred noći. Nije moglo da se diše", rekla je jedna Beograđanka.

I T.S. iz Kaluđerice kaže da ju je usred noći probudio miris dima iz Vinče i da su morali da zatvore prozore kako bi mogli da spavaju.

Stručnjaci kažu da se dim osetio to zbog vetra koji menja pravac, a vatrogasci su neprestano na terenu sa tri vozila i osam vatrogasaca. Gostujući na RTS, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se dim osećao u mnogim delovima grada i da je u toku dogašavanje požara.

Beoinfo

 

Prema njegovim rečima, 100 tona vode sipano je noćas, a šest mašina rade jutros i prevrću smeće, što je način na koji se vrši dogašavanje. Rekao je i da deponija u Vinči postoji od 1972. godine i da se svake godine tamo odloži 500.000 tona smeća.

Gostujući juče na Euronews Srbija, Vesić je rekao da je požar na deponiji u Vinči zapravo posledica višedeceniskog zanemarivanja ovog problema, ali i da će on biti uskoro rešen izgradnjom nove i zatvranjem stare deponije.

"Požar se neće dešavati ponovo, jer će deponija biti zatovrena. Vi znate da smo mi potpisali pre nekoliko godina sa francuskim i japanskim kompanijama saradnju. Stara deponija se zatvara, rekultivisaćemo je i očekujemo da se sve to promeni do kraja godine. Novi otpadi ići će na novu deponiju gde će se obrađivati, što do sada nije bio slučaj", kazao je Vesić, i najavio da će se u narednih nekoliko godina Grad oformiti 17 reciklažnih dvorišta, kao i da će svaka opština imati bar po jednu.

Prema trenutnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Vinči je izuzetno zagađen.

Požar, kako su juče nadležni rekli, na deponiji u Vinči stavljen je pod kontrolu, a saopštili su i da će nakon zatrpavanja zemljom, u narednih nekoliko dana biti i u potpunosti ugašen. Međutim, i pored toga ostali su brojni problemi, a ključno pitanje koje se sada vezuje za ovu deponiju jeste zagađenje vazduha i kakve je posledice požar ostavio u vazduhu koji udišu građani Beograda.

Reporter Euronews Srbije koji je danas posetio ovu deponiju javlja, utisak u okolini  je isti kao što je bio i pre dva dana kada je požar i izbio. Velika količina gustog dima se širi i dalje i već se na samom prilazu deponiji ulazi u oblak dima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija