Društvo

Ujedinjeni protiv kovida traže obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2021

-

13:18

Ujedinjeni protiv kovida traže obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika
Ujedinjeni protiv kovida traže obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Nikola Anđić, Rade Prelić, Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) tražilo je danas da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i da se na vreme pripremi "modalitet školskih ustanova".


U otvorenom pismu Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu "Batut", udruženje je navelo da bi zbog pet odsto pozitivnih u odnosu na testirane, Krizni štab trebalo da reaguje pravovremeno.

13 zahteva

Imajući u vidu navedene okolnosti, "Ujedinjeni protiv kovida" zahtevaju i hitne reakcije nadležnih i to u 13 tačaka. Udruženje lekara zahteva da se hitno odreaguje na pogoršanje epidemijske situacije jasnom strategijom i planom postepenog zatezanja mera prevencije, da se striktno sprovode mere, kao i da se poveća pristupačnost punktova za testiranje.

Takođe, traži se uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika kao njihova profesionalna i moralna obaveza, kao i još nekih kategorija zaposlenih koji su u direktnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

S obzirom na to da se bliži početak školske godine, apeluju da se modalitet i sadržaj nastave ustanove i pripreme na vreme i da se omogući nastava uživo uz sprovođenje najstrožih protivepidemijskih mera, u šta uključuju i obaveznu vakcinaciju prosvetnih radnika, te da se isti suoče sa posledicama svoje neodlučnosti u pogledu vakcinalne zaštite.

UPK ne podržavaju razdvajanje dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali apeluju na zdravstvene vlasti da omoguće da se deca preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja.

Jedan od zahteva je da zdravstvene vlasti hitno osmisle i sprovedu strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju: edukacijom stanovništva o virusu i važnosti vakcinacije, sa posebnim akcentom na mlade, organizovanjem obaveznih seminara/webinara za zaposlene u različitim sektorima, posebno ako zaposleni dolaze u kontakt sa puno ljudi, te uvođenjem obavezne vakcinacije za prisustvo različitim događajima.

Dalje, traže da se osmisli organizacija zdravstvenih ustanova na način da se ne ugrožava ne-kovid nega, koja je "dokazano pretrpela veliki udar u prethodnom periodu", da država "prestane da preko režimskih medija promoviše nenaučne i nakaradne stavove pojedinaca koji u naučnoj zajednici ne uživaju nikakav ugled", te da profesionalne i staleške organizacije i medicinski fakulteti pozovu na odgovornost svoje članove, "koji iz bilo kojih razloga sluđuju javnost iznosenjem besmislica, izmišljotina, neutemeljenih sumnji i, često, nastranih viđenja".

Između ostalog, zahteva se i "da se Krizni štab isprsi i preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas", kao i da Krizni štab savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu da se ostvare.

UPK traže da se ukine zabrana Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i Institutu za medicinska istraživanja (IMI) da objavljuju podatke o serokonverziji posle druge doze i, posebno, o opadanju titra antitela tokom vremena po vrsti vakcine kao i da se izvede nacionalna studija o efektivnosti svih vakcina, (posebno bitno za različite uzrasne grupe) na osnovu ukrštanja baza podataka koje već postoje.

Takođe, zahtev je da se "ne manipuliše stavovima SZO, kao što je bila lažna vest o navodnoj zabrani obdukcija, već da se pošteno saopšti da ta organizacija nije stavila moratorijum na treću dozu (ona i nema takva ovlašćenja), već da je samo dala sugestiju zemljama članicama".

Poslednji zahtev je i da "se jasno naznači pojedinac ili grupa koji će biti odgovoran/odgovorna za obolevanje i umiranje građana vakcinisanih kineskom vakcinom, ukoliko im bude uskraćena treća doza".

Propusti i posledice nesnalaženja

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" ukazuje i, kako se navodi, na "počinjene greške u protivepidemijskoj borbi i na sve tragične posledice nesnalaženja, na prvom mestu nepotrebno izgubljene živote".

U pismu objavljenom na sajtu "Ujedinjeni protiv kovida", udruženje podseća na "nedostatak organizacije i strategije", te navodi da je zdravstveni sistem u pandemiju ušao potpuno nepripremljen kako materijalno, tako i organizaciono.

Dodaje se da se Srbija, uprkos pozitivnim iskustvima iz sveta, "oglušivala o najuspešniju strategiju (kontrola putnika, pomno testiranje mogućih izvora zaraze, njihova izolacija, traganje za kontaktima i njihovo slanje u karantin, uz relativno nomalno odvijanje svakodnevnih aktivnosti)".

U pismu se navodi da je potpuno ignorisana Republička stručna komisija za zarazne bolesti, čija je nadležnost da bude "mozak protivepidemijske akcije". 

"Izmišljen je Krizni štab, pozivanjem na Zakon o vladi, za šta nema pravnog osnova, a u zakonsku regulativu je uveden tek osam meseci kasnije, i to jednom polurečenicom. Vanredno stanje je proglašeno mimo predviđene procedure kojoj se pribegava samo kada je doveden u pitanje opstanak države", navodi se.

Komentari (0)

Srbija