Društvo

Počinje sezona na omiljenim beogradskim kupalištima: Konačno otvoreni Tašmajdan i Ada Ciganlija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2024

-

14:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju i Beograd očekuju tropski dani sa temperaturama oko 40 stepeni Celzijusa u narednim danima, a na nekim prestoničkim bazenima kupališna sezona je već počela, dok na otvorenom bazenu SC "Tašmajdan" počinje danas.

Pojedini kupači su već u jutarnjem terminu odlučili da uđu u vodu na bazenu Tašmajdan, a o tome kako izgleda kupanje i kako je sve krenulo, koliko je sam Tašmajdan spreman, za Euronews Srbija je govorio Ljubiša Stanić.

Stanić: Sve spremno za kupališnu sezonu

Što se tiče spremnosti SC "Tašmajdan" za novu kupališnu sezonu, Stanić kaže da je sve spremno za doček gostiju. 

"Kao i svake godine, mi polovinom juna otvaramo letnju sezonu. Za ovu godinu, danas je taj dan kada u 10 sati otvaramo kapije otvorenog plivališta i pozivam sve Beograđane da dođu i uživaju u ovom beogradskom suncu i lepom vremenu", pozvao je Stanić sugrađane da posete otvoreni baze na Tašmajdanu.

Euronews

 

Stanić ističe da su neki već u jutarnjem terminu iskoristili priliku i isprobali vodu na oba bazena.

"U jutarnjem terminu od 6 do 9 imaju mogućnost korišćenja oba bazena, i unutrašnjeg i spoljašnjeg. To je privilegija. A od 10 sati se otvaraju kapije otvorenog gde će koristiti samo otvoreni bazen, veliki olimpijski, dečji i mali 'bebi' bazen", kazao je Stanić.

Na opasku da je voda prelepe plave boje, Stanić je akcentovao radove koji su u prethodnom periodu obavljeni, zbog kojih sistem, kako navodi, funkcioniše odlično.

"Evo da vam se pohvalim kad ste pomenuli vodu. Ove godine smo imali radove, promenili smo novu bazensku tehniku, filtere i pumpe, tako da nam je sada voda stvarno vrhunskog kvaliteta. A što se tiče kapaciteta, kapacitet nam je 2.000 posetilaca. Moram da napomenem, kao što znate da nam je u toku Evropsko prvenstvo u plivanju, dva bazena nam ne rade, '25. maj' i 'Košutnjak', zbog tog Evropskog prvenstva, tako da očekujemo ovde malo veći broj ljudi", rekao je on.

"Prošle godine oko 40.000 korisnika sa besplatnim kartama"

Stanić napominje da i ove godine građani od 12 časova mogu da koriste bazen uz besplatne karte, koje se podižu u opštini.

"Od 12 sati, kao i prošle godine, građani mogu da koriste bazen sa onim besplatnim kartama. U opštini se podižu, naravno uz ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu za decu. Od 12 do 19 časova mogu posetiti i oni ovaj bazen. S obzirom da će biti velike gužve, ja stvarno molim naše sugrađane za strpljenje i razumevanje. Možda ćemo morati u nekom trenutku zbog bezbednosti da zatvaramo kapije, ali nadam se da se to neće desiti", kazao je Stanić o kapacitetima otvorenog plivališta.

U vezi sa zainteresovanošću građana za besplatne karte, Stanić kaže da je prošle godine bilo oko 40.000 posetilaca sa besplatnim kartama.

"Prošle godine je to prvi put uvedeno, ove godine ponovo. Bilo je prošle godine negde oko 40.000 korisnika sa besplatnim kartama", istakao je on.

profimedia

 

Ljubiša Stanić kaže da je otvoreni bazen na Tašmajdanu olimpijski bazen, sa prosečnom dubinom oko 2 metra i da je predviđen za plivače, a da poluplivači i neplivači imaju na raspolaganju mali bazen.

"Ovo je olimpijski bazen, tu je prosečna dubina negde oko 2 metra. Naravno, predviđen je samo za plivače, poluplivači i neplivači imaju na raspolaganju mali bazen i onaj mali 'bebi' bazen. Deca do tri godine imaju besplatan ulaz, od tri do deset godina je karta 300 dinara, dnevna karta je 600 dinara. Za par dana ćemo videti, kad vremenski uslovi, to je temperatura vode dozvole, da krenemo i sa noćnim plivanjem, tako da imaju na raspolaganju ceo dan i jutarnje, i dnevno, i noćno", kaže Stanić.

"Bezbednost nam je na prvom mestu"

Što se tiče spasilačke službe, s obzirom na dubinu bazena i izazove na otvorenom plivalištu, Stanić ističe da imaju četiri spasioca na olimpijskom i dva na dečjem bazenu.

"Nama je bezbednost na prvom mestu, pa onda tek uživanje i zadovoljstvo korisnika, i to tim redom, prvo bezbednost, pa onda uživanje. Imamo četiri spasioca na olimpijskom bazenu i dva na dečjem malom bazenu", rekao je on.

Kada se govori o bezbednosti na otvorenom kupalištu, posebno je izazovno noćno kupanje, za koje Stanić ističe da se pokazalo kao izuzetno popularno i posećeno.

profimedia

 

"Ranijih godina se pokazalo to noćno kupanje kao isplativo, bude veliki broj kupača i ja bih samo podsetio da ovde postoje pravila, ta pravila moraju da se poštuju, a to je da nema skakanja, nema trčanja, nema guranja, nema ronjenja, pa bih zamolio sugrađane da poštuju i spasioce, i sve naše zaposlene, imamo i sektor obezbeđenja, tako da naravno postoje pravila, to se već zna unapred. Nemojte ulaziti u alkoholisano stanje, nemojte direktno sa ležaljke vrući u vodu, pokvasite se, postepeno ulazite, to se već zna, ali nije zgoreg ponoviti", zaključio je Stanić savetujući sugrađane o ponašanju i vođenju računa o ličnoj bezbednosti na kupalištu.

RHMZ: Treća dekada juna, jul i avgust topli i bez padavina, prva polovina septembra - "nastavak kasnog leta"

Republički hidrometeorološki zavod u prognozi temperatura i vremenskih prilika za leto 2024. godine naveo je u analizi da će poslednjih deset dana juna, jul i avgust biti topli i bez padavina, uz pojavu toplotnih talasa i tropskog vremena.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0 do 2.0 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.6 stepeni Celzijusa.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.9 stepeni.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom juna zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 60 mm.

Jul: Topliji i suvlјi jul uz pojavu toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.5 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.2 stepena.

Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

Avgust: Temperature i vreme slični julskim, topliji i suvlјi, uz pojavu toplotnih talasa

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.3 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4 stepena.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

Septembar: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0 u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3 stepeni.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u centralnoj, južnoj i jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm, saopštio je RHMZ.

Podsećamo, u prethodnoj nedelji je većina javnih bazena počela sa radom, kao i veliki broj privatnih, osim njih tu je i Ada Ciganlija koja sa radom počinje danas, dok na Velikom ratnom ostrvu, tačnije na zemunskoj plaži Lido, sezona tradicionalno počinje nešto kasnije. Prošle godine je to bio 1. jul, a datum početka kupališne sezone za ovu godinu još nije poznat.

Kupališna sezona na Adi Ciganliji počinje danas u 12 časova

Podizanjem “Plave zastavice” i to 13. put zaredom, danas u 12 časova zvanično je počela kupališna sezona u ovoj godini na Adi Ciganliji.

"Sezona kupanja na Savskom jezeru otvorena je danas u 12 časova kada je početi sa radom spasilačka služba. Na kupalištu će dežurati i dve ekipe Hitne pomoći, Komunalna milicija i dežurna služba obezbeđenja JP Ada Ciganlija", rekla je za Tanjug Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija".

Tanjug/Tara Radovanović

 

Radno vreme kupališta će biti od 10.30 časova do 18.30 časova i u tom periodu će u zavisnosti od vremenskih prilika, doba dana i posećenosti, dežurati između 40 i 55 spasilaca, rekla je Pavlović.

"Apelujemo na sve ljubitelje Beogradskog mora da poštuju radno vreme kupališta, pravila ponašanja na kupalištu kao i sva upozorenja spasilačke službe", istakla je Pavlović.

"Ove godine, po trinaesti put, JP Ada Ciganlija ponosi se priznanjem 'Plava zastava' koja je je ujedno simbol čistoće vode u Savskom jezeru, zatim uređenosti plaže, efikasnosti spasilačke službe i bezbednosti na samom kupalištu. Trenutna temeperatura vode je 23 stepena Celzijusa", rekla je Pavlović pred otvaranje kupališne sezone na Adi Cignaliji.

Gradski bazeni

Bazen 25. maj

Od 30. maja do 17. jula i u okviru kompleksa "25. maj - Milan Gale Muškatirović" održava se "Evropsko prvenstveno u vodenim sportovima" kao i Svetsko prvenstveno u ronjenju na dah i plivanju sa perajima, navodi se na sajtu Sportsko-rekreativnog centra.

U navedenom periodu sadržaj kompleksa koristiće se isključivo u svrhu održavanja navedenog prvenstva i pristup trećim licima neće biti moguć.

U navedenom periodu neće biti moguće korišćenje kapaciteta ostalih usluga.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bazen 25. maj (@bazen_25maj)

Bazen 11. april

Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, početak sezone na otvorenim bazenima planiran je za 12. jun. Ukoliko cene ostanu na prošlogodišnjem nivou, cena karte će koštati 400 dinara za odrasle, a 150 za decu do 12 godina. Radno vreme bazena biće svaki dan od 7 do 19 časova.

Bazeni Banjica

Iz Sportskog centra "Voždovac" dobili smo informaciju da je za 10. jun planirano otvaranje kupališne sezone na otvorenom, kao i da će dnevna karta koštati 600 dinara. Radno vreme u toku sezone biće od 10 do 19 časova svakog dana.

Bazeni Košutnjak

Takmičenje u skokovima u vodi koje će se održati u SC "Košutnjak" u drugoj polovini juna odložiće početak sezone otvorih bazena, saznaje Euronews Srbija. Tačan datum otvaranja bazena još nije poznat.

Sportski centar Olimp

Kako saznajemo, početak kupališne sezone na otvorenom je planiran za 14. ili 15. jun. Ovogodišnje cene karata još nisu poznate, ali su prošle godine iznosile 500 dinara za odrasle. Radno vreme otvorenih objekata je svim danima od 10 do 19 časova.

I ove godine možete izvaditi karticu za bazen

Podsećamo da je i ove godine moguće prijavljivanje za beogradsku karticu koja garantuje besplatan ulazak na sve gradske bazene tokom letnje sezone. Karticu za bazen možete izvaditi u bilo kojoj opštini u Beogradu i koristiti na gradskim bazenima u bilo kojoj opštini.

Privatni bazeni

Queen

Sezona na bazenu "Queen" u Dobanovcima otvoriće se 20. ili 21. juna, ukoliko to dopuste vremenske prilike. U suprotnom, bazeni će biti otvoreni od 1. jula. Radno vreme bazena biće od 10 do 19 časova svakog dana. Dnevna karta za odrasle koštaće 700 dinara, a za decu 400.

Hollywoodland

Kako se navodi na sajtu, Aqua park Hollywoodland neće raditi do daljnjeg zbog renoviranja.

Kengur resort

Sezona na bazenu "Kengur resort" na Altini počinje u četvrtak, 6. juna. Dnevna karta za odrasle koštaće 700 dinara. Deca do pet godina ne plaćaju kartu, a radno vreme bazena biće od 10 do 20 časova svakog dana.

Unsplash

 
Akvapark S klub

Akvapark S klub u Jakovu počeo je sa radom 1. juna. Radno vreme u predsezoni je od 12 do 19 časova, vikendom od 11 do 19, ali će se to uskoro promeniti, odnosno radno vreme će biti duže. Cena dnevne karte iznosi 1.000 dinara.

Akvapark Petroland

Sezona u Aqua parku Petroland sa unutrašnjim sadržajem počela je 31. marta, dok će sve atrakcije biti dostupne od 14. juna. Radno vreme u predsezoni je radnim danima od 13 do 19 časova, vikendom od 10 do 19, dok cena karte iznosi 990 dinara, osim za decu do 110 cm visine za koju je ulaz besplatan. Više informacija o početku sezone, tek od 14. juna.

Komentari (0)

Srbija