Društvo

Požari progutali oko 500 hektara u Zlatiborskom okrugu: Milionske materijalne štete, a još su veće ekološke i socijalne

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2021

-

12:34

Požari progutali oko 500 hektara u Zlatiborskom okrugu: Milionske materijalne štete, a još su veće ekološke i socijalne
Požar - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Samo tokom poslednjih mesec dana u Zlatiborskom okrugu požari su progutali oko 500 hektara četinarskih šuma, čija su stabla neretko vekovna. Najugroženije su četinarske šume, a kako više od 90 odsto četinara raste u Zlatiborskom okrugu, tako su i požari na ovom području najčešći.

Materijalna štete od požara su milionske ali su još veće ekološke i socijalne koje nije lako ni proceniti, a nadoknaditi nije ni moguće.

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma "Omorika", koja deluje na teritoriji Zlatiborskog okruga, ističe da je prevencija jedini način, posebno u privatnim šumama koje čine polovinu šuma u Srbiji.

"Da se privatne šume koje nisu uređene i kojima se ne gazduje na način kako se gazduje državnim šumama, privedu takvom načinu gazdovanja, jer na takav način crpimo najveću korist od šuma i štitimo ih od raznih nepogoda,požara", kaže za Tanjug predsednica "Omorike" Jasminka Dizdarević.

Osnovne preventivne mere u zaštiti šuma od požara podrazumevaju izgradnju dovoljno guste mreže protivpožarnih puteva i šumskih proseka kojima se veći šumski kompleksi fizički razdvajaju na manje.

"Vlasnici privatnih šuma su trenutno najzainteresovaniji za izgradnju šumskih puteva zbog pristupa svojim šumama, tako i protivpožarnih puteva, koje mogu da koriste za sanaciju od požara", ističe za Tanjug Savo Bešlić, predsednik Skupštine asocijacije.

Vlasnici privatnih šuma, koje čine oko 50 odsto šuma u Srbiji, često nisu upoznati sa zakonskim mogućnostima koje imaju i zbog toga su bitna udruženja koja će pomoći vlasnicima šuma i kroz projekte koje sprovode.

"Pojekat koji se trenutno realizuje ''Od šuma za šume'' fokusiran je na sredstva budžetskog fonda za šume sa lokalnog nivoa. Republici pripada 70 odsto tog fonda i plasira se kroz Upravu za šume, dok 30 odsto tih sredstava može da se koristi kroz budžete lokalnih samouprava. To se do sada nije događalo jer sistem povrata novca u lokalne samouprave nije najbolje uređen i lokalne samouprave nisu svesne postojanja ovog novca. U Zlatiborskom okrugu to je preko 10 miliona dinara na godišnjem nivou koje ostaje neutrošeno za unapređenje stanja šuma", naglašava šumski inženjer Ðorđe Marić.

Preventivne mere su najbitnije u sprečavanju požara ali i edukacija javnosti, poručuju iz "Omorike".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija