Društvo

Vučić o uvođenju kovid propusnica: Slušaćemo struku, ali mora da se poštuje Ustav

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

14/08/2021

-

11:50

Vučić o uvođenju kovid propusnica: Slušaćemo struku, ali mora da se poštuje Ustav
Izgradnja kovid bolnice u Mišeluku - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protv koronaviusa Predrag Kon poručio je da je neophodno da se ponovo razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propusnica, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući njegov predlog rekao je da će predstavnici države slušati struku.

 

 

 

"Mi ćemo da slušamo i doktora Kon i doktora Šeklera, ali moramo da razmišljamo i o poštovanju Ustava, pa ćemo da vidimo, ali svakako ćemo slušati struku. Na takav način smo počeli. Ne možemo da se unervozimo i da ne slušamo struku zato što nam se nešto ne sviđa", rekao je Vučić nakon obilaska kovid bolnice u Novom Sadu.

On je dodao i da će morati da se razgovara o tome šta je to što može da se uradi, "šta je to što ne možemo da uradimo".

Podsetimo, dr Kon je sinoć, komentarišući da li treba uvesti kovid propusnice rekao da "bez jasnog stava da li su kovid propusnice legitimne ili ne vrlo nezahvalno pričati".

"To se doživljava kao ozbiljna diskriminacija, izaziva bes kod ljudi i nema političke volje za to (kovid propusnice)", rekao je dr Kon i dodao:

"I ono što smo davno rekli, ako dolazi do okupljanja, mora da bude vrlo kontrolisano".

Pred novu sednicu Kriznog štaba Kon kaže da će se razmarati načini da se pojača vakcinacija i nepoularne mere - dozovoljeno okupljanje za vacinisane i one koji su preležali kovid kao i obavezno testiranje.

"Koliko vidim, festivali to poštuju. Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan, ima dest puta veći rizik od zaražavanja", navodi Kon.

Kon poručuje da "ovako ne može", i da moraju biti uvedene kovid propusnice ili skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

On je ukazao da je stav medicinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente.

Kon je dodao da bi to trebalo da važi i za vojsku i policiju.

Stiže i peta vakcina

Vučić je, ukazujući na potrebu da se građani vakcinišu, najavio da će Srbija od oktobra dobiti i petu vakcinu - Modernu.

"Imaćete pet vakcina, kao švedski sto. Pa, izvolite ljudi", poručio je Vučić.

Kako je konstatovao, Srbija je pokazala svoju prilagodljivost na krizu uzrokovanu koronavirusom i da je u stanju da rešava probleme.

"Velika stvar"

U Novom Sadu su u toku završni građevinski radovi na novoj kovid bolnici, koji će, kako je planirano, biti okončani do kraja meseca, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić.

Otvaranje kovid bolnice na novosadskom Mišeluku, koja se prostire na 19.500 kvadrata, odnosno prijem pacijenata, planirano je za početak septembra.

Bolnica će imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Direktorka KCV dr Edita Stokić, istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima izuzetno važno.

Ona je prenela i da su kovid pacijenti u KC Vojvodine smešteni na Infektivnoj klinici, ali da su juče u toj ustanovi prvi put posle dužeg vremena premašili broj slobodnih mesta, pa su pacijente koje su morali da prime na bolničko lečenje, hospitalizovali na Klinici za rehabilitaciju.

"Bili smo prinuđeni da upravo juče otvorimo jednu kovid jedinici na toj klinici", rekla je dr Stokić.

Vučić: "Ništa nismo uradili decenijama"

Predsednik Vučić je istakao da je gradnja bolnice veoma važna ne samo za Novi Sad, već i za celu Vojvodinu.

"Ništa nismo uradili decenijama, sve je bilo stalo, prestalo da se gradi.. Sada to radimo. Želim vam puno uspeha i što manje pacijenata ovde", rekao je Vučić.

Prema ranijim najavama, gradnja bolnice bi trebalo da košta ukupno 4,15 milijardi dinara, a sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta i budžeta Grada Novog Sada, koji je za to opredelio 250 miliona dinara.

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u našoj zemlji, namenjena za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona sa srednjom i teškom kliničkom slikom, počela je da se gradi krajem aprila.

Tada su kamen temeljac položili predsednik Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Bolnica na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja kovid pacijenata, a po okončanju borbe protiv virusa korona, objekat će biti u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, biće pretvoren u Gradsku bolnicu.

U toj bolnici lečiće se Novosađani, ali i žitelji iz cele Vojvodine.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko nedelja počeo da raste broj novozaraženih virusom korona, a samim tim i broj hospitalizovanih.

Virus korona juče je potvrđen kod još 1.072 osobe, od testiranih 11.324 uzorka.

Od posledica zaraze, prema jučerašnjem izveštaju, preminulo je šest osoba, a na respiratorima su 25 pacijenata.

Komentari (0)

Srbija