Društvo

Univerzitet u Beogradu: Plasman na Šangajskoj listi relativno stabilan

Komentari

Autor: S.T.

15/08/2021

-

13:28

Univerzitet u Beogradu: Plasman na Šangajskoj listi relativno stabilan
Rektorat - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu saopštio je da je plasman tog univerziteta na prestižnoj Šangajskoj listi između 501. i 600. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta, relativno stabilan uprkos nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti prethodnih godina.

"Uzimajući u obzir rastući trend sve boljeg plasmana većeg broja univerziteta iz Istočne Azije na listi, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos nepovoljnim uslovima za razvoj naučnoistraživačke delatnosti prethodnih godina", navodi se u saopštenju UB objavljenom na njihovom sajtu.

Prošle godine Univerzitet u Beogradu na prestižnoj Šangajskoj listi bio je između 401 i 500. mesta, a najbolji plasman zabeležen je 2016. i 2017. godine kada je zauzeo poziciju od 201. do 300 mesta. 

Na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi na osnovu kojih se rangiraju univerziteti su : alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Komentari (0)

Srbija