Društvo

Kakav je kvalitet vazduha osam dana nakon izbijanja požara u Vinči i zašto se ne meri nivo dioksina i furana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2021

-

12:19

Kakav je kvalitet vazduha osam dana nakon izbijanja požara u Vinči i zašto se ne meri nivo dioksina i furana
Kakav je kvalitet vazduha osam dana nakon izbijanja požara u Vinči i zašto se ne meri nivo dioksina i furana - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Zagašavanje požara koji je pre osam dana izbio na gradskoj deponiji u Vinči nastavljeno je i tokom rethodnog vikenda, a kako je saopšteno iz Gradske uprave, danas nije primećeno širenje vatrene stihije.

Kako su saopštili iz Sekterarijata za zaštitu životne sredine požar je i dalje dubinskog karaktera, a tokom jučerašnjeg dana bio je primetan beli dim.

 

Kakva je trenutna situacija u Vinči proveravao je reporter Euronews Srbija koji je rekao da situacija "na oko " deluje za nijansu bolje nego jutros, kada su stigli na lice mesta. Naveo je i da se gust dim širi ka severu, severozapadu, odnosno ka naseljima Karaburma i Višnjica, preko Dunava do Pančeva. Kaže i da se u Vinči ne oseća smrad zapaljene plastike, koji se mogao osetiti prethodnih sedam dana ne samo u Vinči već širom grada - od Novog Beograda do Karaburme. To je problem koji se javljao i tokom prethodnog vikenda, pa su se mnogi građani u Mirijevu žalili da se oseća miris spaljene plastike.

To je, po tvrdnji brojnih stručnjaka, koji se bave ovom temom, izveštava reporter Euronews Srbija, moguć veliki problem i moguće je da u tom mirisu ima tih štetnih jedinjenja koji bi mogli da izazovu veoma žestoke zdravstvene tegobe.

Prema informacijama iz gradske uprave, i dalje se radi na ovom požaru koji je dubinskog karaktera. On se nalazi na dubilni od 100 metara. Podaci Beoeka kažu isto što su govorili i prethodnih sedam dana, a to je da je uglavnom vazduh dobrog ili čak srednjeg kvalietata u zavisnosti od merne stanice, pa čak i u Vinči.

Beoinfo

 

Podaci se uglavnom odnose na one suspendovane čestice. Za Euronews Srbija gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, govoila je upravo o česticama koje se u Beogardu ne mere - dioskinima i furanima.

"Merna stanica u Vinči već više od 24 časa ne pokazuje štetnost ni povećanje PM čestica", rekla je ona.

Na pitanje kada će građani saznati koliki je nivo dioksina i furana u vazduhu, budući da Beoeko javlja da je vazduh dobar, a da se stanovnici Beograda žale na smrad spaljene plastike, ona je odgovorila:

"Ne možemo da dobijemo rezulate, jer se ne mere. Ne postoje po zakonskim procedurama i regulativima - to se ne meri. Ako bi se nekako merilo, nemamo sa čim da poredimo, ne postoji data granična vrednost i to ne samo u Srbiji i Beogradu nego i šire u Evropi. Ali te čestice se vezuju za PM čestice i to možemo da merimo i sa tim ćemo izaći u javnost. Samo da bude potpuno jasno ne postoji regulativa, mogućnost ni način na osnovu i čega se mogu porediti rezulatati niti postoji granična vrednost".

Nastavljeno zagašavanje požara na deponiji u Vinči

Tokom jutra nastavljeno je zagašavanje požara na deponiji u Vinči koji je i dalje dubinskog karaktera, saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne.

Na osnovu dobijenih izveštaja od "Beo čiste energije" i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i dalje je prisutan beli dim, u jutarnjim satima nije bilo magle, ali vetar duva u pravcu grada. U aktivnostima gašenja požara učestvuju "Beo čista energija" d.o.o. i vatrogasna jedinica.

Takođe, Sekretarijat je od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, dobio dnevni izveštaj o stanju zagađenosti vazduha od sinoć od 20 časova do jutros do 8 časova. Analizom podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica utvrđeno je sledeće:

Na mernom mestu Ovča vazduh se može oceniti kao odličan ili dobar, dok na mernom mestu Zemun vazduh se može oceniti kao prihvatljiv. Kako je saopšteno, na mernom mestu Bulevar despota Stefana vazduh se može oceniti kao dobar i prihvatljiv. Na mernom mestu Novi Beograd vazduh se može oceniti kao odličan i dobar. Na mernom mestu КBC "Dr Dragiša Mišović" vazduh se može oceniti kao odličan ili dobar, dok se na mernom mestu Vinča vazduh se može oceniti kao odličan ili dobar.

Uzevši u obzir da požar nije do kraja ugašen, ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda i ostalim relevantnim instancama nastavljaju intenzivno praćenje stanja na terenu i monitoring kvaliteta vazduha.

Građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima u vazduhu zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru. Informacije o trenutnom kvalitetu vazduha, kao i preporuke za ponašanje u cilju zaštite zdravlja građana dostupne su na internet-stranici www.beoeko.com.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija