Društvo

"Džeruzalem post" uklonio sporan tekst o logoru Jasenovac

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

11:05

"Džeruzalem post" uklonio sporan tekst o logoru Jasenovac
"Džeruzalem post" uklonio sporan tekst o logoru Jasenovac - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Tekst novinara Davida Goldmana "Ova sramotna zloupotreba holokausta mora odmah da prestane" o ustaškom logoru Jasenovac, objavljen u "Džerusalem postu", uklonjen je zahvaljujući reakciji Muzeja žrtava genocida, saopšteno je iz ove institucije.

"Uredništvo Džeruzalem posta najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2. 500 i 4. 500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokaust kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata", istakla je direkcija Muzeja.

Nakon što je v. d. direktora Muzeja žrtava genocida, istoričar Dejan Ristić, stupio u neposredan kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom ,"Džerusalem posta" Jakovom Kacom, ovaj list je danas objavio Ristićev opširan i detaljan autorski tekst u kome su iznete istorijske činjenice u vezi sa karakterom koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i sa do sada identifikovanim brojem jasenovačkih žrtava.

Pored toga, Ristić je u svom tekstu osudio svaki pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora smrti u Jasenovcu, kao i umanjivanje broja žrtava.

“Muzej žrtava genocida nastaviće da odlučno, jasno i beskompromisno reaguje na sve pokušaje prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, a posebno na one koji za cilj imaju umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posledica“, navela je direkcija Muzeja.

Reagovalo MSP

Da podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je osudilo tekst u "Džeruzalem postu" u kome je autor David Goldman, "na osnovu netačnih podataka, besramno pokušao da relativizuje najveći i najmonstruozniji zločin na ovim prostorima, u ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu".

U saopštenju Ministarstvo je navelo da u tekstu "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora prestati", koji je objavljen 14. avgusta, autor "vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava".

Kako je navelo Ministarstvo, stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, dugo su negirane i nipodaštavane, isprva sa margine, da bi se "u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države".

"Najbesramnije minimiziranje broja žrtava jasenovačkog logora potencirao je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30-40.000 ubijenih, ali niko nije mogao ni pretpostaviti da će ga u ludilu revizionizma nadmašiti najugledniji izraelski list", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da su Srbija i srpski narod u celini oduvek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve holokausta, oštro se protiveći svakom pokušaju da se razmere najvećeg zločina u istoriji sveta na bilo koji način relativizuju.

"Sećanjem na šest miliona Jevreja pobijenih u monstruoznom nacističkom piru, mi ujedno branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke. Verujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima nažalost svedočimo", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija