Društvo

"Metanske bombe": Cvejanov upozorava da je odlaganje stakla i hemijskog otpada na deponijama opasno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

21:48

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Deponija u Vinči i dalje gori, a požar je dubnskog karaktera. Iako se količina belog dima smanjuje i dalje postoji opasnost od širenja opasnih čestica. Ekspertkinja za upravljanje otpadom Kristina Cvejanov rekla je za Euronews Srbija da su ovakvi požari na nesanitarnim deponijama u letnjim mesecima uobičajeni i da se, između ostalog, dešavaju zbog odlaganja stakla na deponije.

"Kada su ovakve temperature, a ovo je najtoplije leto u Evropi, pod uticajem sunca svetlo deluje kao lupa i izaziva varničenje i zapaljuje najbliži predmet, odnosno ambalažu. Problematično je što naše deponije služe da odlaganje izmešanog otpada koji bi trebalo da se selektuje i tretira po hijerarhiji", objašnjava Cvejanov.

Ona je naglasila i da je veliki problem što se na deponijama odlaže i opasan kućni hemijski otpad.

Kako navodi, deponije su "metanske bombe" jer dolazi do razlaganja organskog otpada te i u udbuini deponije i na površini dolazi do izbijanja novih gasova i lako dođe do požara.

Euronews Srbija

 

Istakla je da je neophodno razdvajati otpad i posebno odvajati reciklabilno staklo, ali da se kasni sa sprodođenjem određenih strategija i planova.

"Proces kasni iz različitih razloga, jedan od njih je i nedostak kapaciteta, političke volje da se ovakvi problemi radikalno rešavaju. Mi nemamo separaciju otpada, ne možemo opasne hemikalije da odvojimo, ne postoji postrojenje za tretman opasnog otpada", navodi Cvejanov.

Ističe da je rešenje da se zatvore sve nesanitarne deponije jer se na sanitarim deponijama problem rešava vađenjem metana iz tela deponije te se sprečava njegovo dalje širenje, kao i zagađenje zemljišta i podzemnih voda.

Belog dima sve manje

Po poslednjim merenjima Gradskog zavoda za javno zdravlje kvalitet vazduha u Beogradu je odličan, a građanima se savetuje da ukoliko osete prisustvo dima zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom.

U aktivnostima dogašavanja požara učestvuju Beo čista energija i četiri vatrogasca-spasioca.

Euronews Srbija

Ipak, zbog nepostojanja načina za merenje, nije poznato kolike su koncentracije opasnih jedinjena u vazduhu.

Ako jeste došlo do izbijanja jedinjenja furana i dioksina u vazduh oko Vinče, a čestice su pale i na veliki deo Beograda to se može odraziti na zdravlje, upozoravali su prethodnih dana stručnjaci. 

Ove čestice u organizmu ostaju sedam do 11 godina, vezuju se za masno tkivo i mogu  u narednih nekoliko nedelja da izazovu zdravstvene tegobe.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Boko

20.08.2021 21:04

"Nema politicke volje" Da li je moguce da u 21. veku slusamo nesto ovako?! Neko nas svesno truje kancerogenim oblacima a u zemlji "Nema politicke volje". BIlo gde ali bilo gde zelim da pobegnem iz ove zemlje.

Srbija