Društvo

Uprava za veterinu demantuje navode sa društvenih mreža: Zaraženo meso nije u prodavnicama

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2021

-

13:51

Uprava za veterinu demantuje navode sa društvenih mreža: Zaraženo meso nije u prodavnicama
Uprava za veterinu demantuje navode sa društvenih mreža: Zaraženo meso nije u prodavnicama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sve životinje zaražene afričkom kugom svinja iz istočne Srbije su eutanazirane u skladu sa propisima i ni u jednom slučaju nije postojala mogućnost da takvo meso dospe u prodaju, izjavila je za Tanjug direktorka Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dr Emina Milakara.

Ona je demantovala glasine koje se šire društvenim mrežama da je veliki broj svinja zaražen i da se čak u pojedinim trgovisnkim lancima pojavilo meso tih životinja.

"Ni u jednom jedinom slučaju nije postojala mogućnost da meso od takvih životinja dospe u prodaju. Vrlo neprijatno je kada pročitate na društvenim mrežama glasine da se takvo meso prodaje. Neka im služi na čast kad tako mogu da pišu i da dovode u zabludu naše potrošače. Ja sa ovog mesta mogu odgovorno da tvrdim da nijedna jedina životinja nije mogla da dospe na liniju klanja, a da je bila zaražena afričkom kugom, rekla je Milakara.

Naglasila je da država ima mehanizme kojima uvek može da reaguje na vreme.

"Imamo Nacionalni krizni centar, regionalni krizni centar i lokalni krizni centar, a u okviru toga postoje četiri naša instituta koja reaguju u kriznim situacijama, rekla je direktorka Uprave za veterinu.

Ona je podsetila da se Srbija od 2019. bori sa ovom bolešću čija su izvorišta u susednoj Rumuniji i Bugarskoj, a što je našim uzgajivačima svinja donelo brojne probleme.

"Reč je o pograničnim opštinama u Pirotskom, Nišavskom i Zaječarskom okrugu, ali zahvaljujući naših četiri centara mi smo taj problem rešili. Bilo je i manjih i većih žarišta, ali je odrađeno u skladu sa svim propisima koje koristi ceo svet zahvaćen ovom pošasti. Sprovedene su mere humane eutanazije, kako se rešavaju ovi slučajevi, izjavila je Milakara.

Ona nije govorila o tome koliko je svinja uništeno zbog zaraze, ali je rekla da je zaraze bilo i u poljoprivrednimm gazdinstvima i na farmama.

Komentari (0)

Srbija