Društvo

Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta o Jasenovcu, objavljen Goldštajnov odgovor: Šokiran sam kolažom laži

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

11:28

Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta o Jasenovcu, objavljen Goldštajnov odgovor: Šokiran sam kolažom laži
Džeruzalem post se izvinio zbog Goldmanovog teksta o Jasenovcu, objavljen Goldštajnov odgovor: Šokiran sam kolažom laži - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski dnevnik "Džeruzalem post" objavio je odgovor hrvatskog istoričara Ive Goldštajna na tekst novinara Davida Goldmana od 18. avgusta, u kojem je on izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio "šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak", prenosi Index.hr.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldaštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Goldštajn ističe da hrvatska proustaška desnica već decenijama na različite načine pokušava da porekne istorijsku istinu o holokaustu u Hrvatskoj, a između ostalog tvrdi da je popis žrtava logora Jasenovac zapravo krivotvoren.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata. Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

"Besmisleni zahtevi za ekshumiranje"

Goldštajn naglašava da Goldman "laže kada tvrdi da je u Jasenovcu bilo manje od 4.500 dokazanih žrtava" i da "laže govoreći da je više puta dokazano da je popis žrtava falsifikovan".

On ocenjuje da su iz više razloga besmislene tvrdnje da bi stvarni broj žrtava u Jasenovcu trebalo da bude utvrđen ekshumiranjem tela.

"Između ostalog, već 1964. godine, prilikom iskopavanja nekih grobnica, istraživači su otkrili da su mnogi leševi već 'istrunuli i raspali se' i da se 'ljudsko tkivo pretvorilo u sapunastu masu žućkasto-narandžaste boje, verovatno kao posledica učestalih poplava Save i Une", navodi Golštajn.

On ukazuje da bi danas, posle gotovo 80 godina, bilo znatno manje fizičkih dokaza zločina. Navodi i da su ustaše sistematski spaljivale leševe i da je čak izgrađena i pruga za transport pepela i posmrtnih ostataka do obala Save, gde su bacani u reku.

Goldštajn je u odgovoru dodao da u TV emisiji "Nedeljom u 2", koju je spomenuo Goldman, nije spomenuo Hitlera, već izneo tezu da su leševi takođe uništavani "mašinom za drobljenje kostiju", koju su koristili nacisti.

On je takođe rekao da neće da komentiriše Goldmanovu "besmislicu" o tome da se "rugao" holokaustu, jer je, kako ističe Goldštajn, "jasno da Goldman i ljudi iza njega skandalozno relativiziraju holokaust u NDH".

Hrvatski istoričar ocenjuje da je Goldmanov članak trebalo da bude melem na ranu hrvatske radikalne desnice, koja je, prema njegovoj oceni, doživela uzastopne izborne poraze u poslednih godinu i po dana.

"Moj članak neće pobediti ovaj krug ljudi. Ali pokazuje, nadam se, da su intelektualno nesposobni i nemoralni", naveo je Goldštajn u odgovoru Goldmanu.

Izvinio se i "Džeruzalem post"

Izraelski list “Džeruzalem post” izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

“Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi”, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

“Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa”, dodaje se u tekstu uredništva.

Tekst Goldmana je uklonjen je istog dana kada je i objavljen, zahvaljujući reakciji Muzeja žrtava genocida, kako su saopštili iz ove institucije.

"Uredništvo Džeruzalem posta najpre je uklonilo sa internet stranice tog lista revizionistički i sramotan autorski tekst Davida Goldmana u kome se, pored ostalog, tvrdi kako je ukupan broj žrtava koncetrancionog logora smrti u Jasenovcu svega između 2. 500 i 4. 500 ljudi, kao i da Srbi i sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokaust kako bi veštački i lažno uvećavali broj žrtava srpskog porekla stradalih tokom Drugog svetskog rata", istakla je direkcija Muzeja.

Reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je osudilo tekst u "Džeruzalem postu" u kome je Goldman, kako navode, "na osnovu netačnih podataka, besramno pokušao da relativizuje najveći i najmonstruozniji zločin na ovim prostorima, u ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu".

U saopštenju Ministarstvo je navelo da u tekstu "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora prestati", koji je objavljen 14. avgusta, autor "vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava".

Kako je navelo Ministarstvo, stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, dugo su negirane i nipodaštavane, isprva sa margine, da bi se "u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države".

"Najbesramnije minimiziranje broja žrtava jasenovačkog logora potencirao je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30-40.000 ubijenih, ali niko nije mogao ni pretpostaviti da će ga u ludilu revizionizma nadmašiti najugledniji izraelski list", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da su Srbija i srpski narod u celini oduvek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve holokausta, oštro se protiveći svakom pokušaju da se razmere najvećeg zločina u istoriji sveta na bilo koji način relativizuju.

"Sećanjem na šest miliona Jevreja pobijenih u monstruoznom nacističkom piru, mi ujedno branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke. Verujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima nažalost svedočimo", zaključuje se u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija